Kisgyerek

Miért szeretik a kisgyerekek annyira az ismétlést?

Minden este ugyanazt a mesét kéri? Hiába tudsz fejből száznál is több altatódalt, ő mindig ugyanazt az egyet szeretné? Miért ilyen fontos a kisgyerekeknek az ismétlődés?
2024. Május 03.
csúszdázás
Kép: Getty Images

Az ismétlődő vagy ciklikus viselkedés nagyon gyakori kisgyermekkorban. A gyerekek azért vonzódnak az ismétlésekhez, mert azok ismerősek és megnyugtatóak számukra. A rutinok segítenek a kisgyermekeknek értelmet adni a világnak, és biztonságban érzik magukat, ha tudják, mi után mi következik. Például egy kisgyermek, aki tudja, hogy a játékidő mindig a reggeli után következik, megnyugodhat és élvezheti az étkezést, ahelyett, hogy azon aggódna, mi lesz később.

Az ismétlés lényeges része a tanulásnak is. „Ide tartoznak az ismerős mondókák, dalok és rímek ismétlése, vagy ugyanannak a könyvnek az újra és újra felolvasása” – mondja Dr. Pierrette Mimi Poinsett, gyermekorvos a Verywellfamily.comnak.

Bár számodra unalmasnak tűnhet ugyanazokat a könyveket olvasni, ugyanazokat a játékokat játszani és ugyanazokat a dalokat énekelni, a gyerekeknek nem az.

Az ismétlés sok kisgyermek számára ösztönös is lehet. “A gyerekek késztetést éreznek arra, hogy bizonyos tevékenységeket vagy feladatokat újra és újra megismételjék” – mondja Pamela Green, Montessori pedagógus.

Hasonlóan működik mindez a játékokkal is. Amikor például képes lesz arra, hogy egyedül felmásszon a játszótéri mászókán, észreveheted, hogy újra és újra visszamegy és ismét felmászik rá. Az is lehet, hogy egy darabig nem is érdekli más játék. A szerepjátékokkal is ugyanez a helyzet: mindennap körbe ülteti a babáit és megeteti őket. A szerepjátékok kapcsán az is feltűnhet, hogy sokszor a saját családi napi rutint játssza el, azokat a kifejezéseket használja, amiket te is szoktál.

És persze ott vannak a miért kérdések vagy a gyakran ugyanolyan helyzetekben feltett kérdések, amelyekre ugyanazt a választ tudod adni, mint már százszor. Ilyenkor a gyerekek megnyugvást, érzelmi támogatást élnek át azzal, hogy ugyanazokat a kérdéseket teszik fel.

Az ismétlődés végül is a tanulás és a fejlődés része, akkor is, ha nekünk szülőknek olykor fárasztó.