Kisgyerek

Mit egyen a beteg gyerek?

Hűvös időben gyakran megbetegszik még az otthon nevelt baba is, főként, ha idősebb testvére már közösségbe jár.
2002. December 23.

Ne essünk túlzásba!

Az enyhe, láztalan meghűlés esetén különleges étrend nem szükséges. A gyermek ilyenkor kissé étvágytalanabb. Adódik ez magából a betegség természetéből, a lenyelt orrváladékból, ami leköti a gyomorsavat, és az éhségérzetet csökkenti.

A gyermek kevesebbet mozog, többet alszik, nem időzik annyit a levegőn; mindez a bevitt táplálék mennyiségi csökkenéséhez vezethet. Ne erőltessük ilyenkor a babát, egyen annyit, amennyit megkíván.

Ha a szokottnál kevesebbet eszik, a hiányt pótoljuk folyadékkal, azaz a legegyszerűbb módon, cukros citromos limonádéval vagy teával. Ilyenkor ne korlátozzuk a folyadékmennyiséget (naponta testsúly-kilogrammonként kb. másfél decilitert számítsunk), az éjszakai sírás esetén is adjunk belőle pár kortyot. Ne essünk azonban túlzásba se! A túlzott folyadékbevitel étvágytalanná tehet, felhígítja a gyomornedvet és késlelteti az emésztést.

Mit egyen a beteg gyerek?

Mit egyen a beteg gyerek?

Más a helyzet, ha a gyermeknek magas láza van. Ilyenkor a babák többsége igen keveset eszik, vagy egyáltalában nem fogad el élelmet. A legnagyobb ellenállást a szilárd ételek kínálása fejti ki. Ez magától érthető, ha fáj a torok, a nyelés, rossz a közérzet, kinek van kedve például sűrű főzeléket enni. A lázas betegség napján ne is kínáljuk a gyermeket a megszokott étrenddel. Orvosi szempontból azt tanácsoljuk, hogy a baba az életkorát megelőző étrendi összeállítást kapja.

Ha szopik, akkor gyakran tegyük a mellre és szoptassuk igény szerint. Ha a gyermek már pótlást is kapott, akkor válasszuk a könnyebben emészthető tejpépeket, üdítő gyümölcspüréket és csak a harmadik napon töltsük meg a tányérkát főzelékkel, ami ezúttal egyszerű zöldségpüré legyen. Ehhez később fokozatosan tehetünk húslevest, húst és zsiradékot.

A lázas beteg folyadékigénye nagyobb. Ha nem hány, a teán és limonádén kívül, ekkor jön el a kompótok, a gyümölcslevek ideje. Az említett étrend természetesen átmeneti, nem tartalmazza a megfelelő kalóriát, a gyerekek többsége kicsit le is fogy. Ha azonban a gyermek láza még fel-felszökik, de már gyógyulása megindult, akkor szívesen fogadja a pépes ételeket, a nagyobbak a kenyeret, a piskótát vagy bekanalazzák az elébük tett húslevest. A baba étvágya általában csak lassan regenerálódik, és az elfogyasztott ételek mennyisége csak fokozatosan éri el a kívánt mértéket. Ebben a betegségeken kívül nagy szerepet játszanak az antibiotikumok, köptetők, egyéb gyógyszerek.

A gyógykezelésre azonban szükség van. Türelemmel viseljük a beteg gyermek gyógyítását, ápolását, étkeztetését, tartson ki bennünk a remény, hiszen a tökéletes gyógyulás után a gyermek farkasétvágyát alig győzzük majd kielégíteni.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Baba Magazin