Kisgyerek

Mit érdemes tudni az FFP2-es maszkokról?

A koronavírus járvány miatti óvintézkedések részeként a maszkviselés mindennapjaink elengedhetetlen részévé vált. Többféle maszkot kezdtünk használni, az egyszer használatos, sebészi maszkoktól és szűrő típusú légzésvédő eszközöktől a mosható maszkokig.
2021. Március 05.
Mit érdemes tudni az FFP2-es maszkokról? (Fotó: Getty Images)

Ahogy azt a hvg.hu írja, bár semmiféle tájékoztatás nem érkezett arról, hogy a szlovák szabályokhoz hasonlóan Magyarországon is az FFP2-es maszkok viselése lesz kötelező a boltokban és szabadtéren is, az Index csütörtök délelőtti cikke után már megnőtt az érdeklődés az ilyen típusú maszkok iránt. A hvg.hu kollégáinak beszámolói alapján csütörtök délelőttre Budapest több patikájában is elfogyott a normális esetben stabilan készleten lévő FFP2-es maszk, és a portál szerint sokkal nem jobb a helyzet online próbálkozás esetén sem.

A hvg.hu egy másik cikke szerint az eMAG-nál például egy óra alatt annyi FFP2-es maszkot vásároltak, mint előtte februárban egy hónap alatt.

A maszkok típusai

A maszkokat három csoportba sorolhatjuk: léteznek orvostechnikai eszközök, légzésvédelmi célú egyéni védőeszközök, és az egyéb típusú szájmaszkok, mint például az otthon készített textilmaszkok.

Az első csoportba tartoznak a sebészeti maszkok, melyek a viselő személy által kilélegzett, kiköhögött, stb. cseppektől, kórokozóktól védik a környezetet, tehát elsősorban nem a viselőjüket védik, hanem a környezetét. A sebészeti maszkok egyszer használatosak, és amint átnedvesednek, cserélni kell ezeket – a nedves környezet ugyanis táptalajul szolgál a kórokozóknak.

Az FFP maszkok

A második csoportba tartoznak többek között az FFP2-es részecskeszűrővel ellátott félálarcok is, amelyek úgynevezett szűrő típusú légzésvédő eszközök. Az FFP (Filtering Facepiece Particulare) maszkok nem csak a viselő által kilélegzett levegőt és apróbb-nagyobb nyálcseppeket tartják vissza, hanem szűrik a belélegzett levegőt is – a biztonsági besorolása alapján különböző mértékben.

Az EN 149 európai szabvány alapján az FFP maszkok teljesítményük, szűrési hatékonyságuk és az úgynevezett alászívásuk (hogy mennyire szivárog a környezetből a levegő a maszk alá) mértéke alapján sorolhatók 1., 2. vagy 3. osztályba: FFP1, FFP2, FFP3. A 0,3 µm-es részecskék kiszűrését tekintve az FFP3-mas maszk hatékonysága a legnagyobb a három osztályból. Az FFP2 maszkok szűrési teljesítménye legalább 94%.

Az FFP maszkok közül a járvány elleni védekezésben az FFP2-es és FFP3-mas maszkok használata javasolt, az FFP1-es maszkoké nem. 

Az FFP maszkok szintén egyszer használatosak.

Az alászívás csökkentése érdekében az arcon fontos a maszk megfelelő beállítása, beszabályozása és rögzítése. Érdemes tudni, hogy a szakáll, illetve az egyéb arcszőrzet gátolhatja az arc és a maszk szélének érintkezését.

Felhasznált források:

semmelweis.hu

doktor24.hu

sbs-sme.eu

ogyei.gov.hu

multimedia.3m.com

ncbi.nlm.nih.gov