Kisgyerek

Az a jó maszk a gyereknek, amit sokáig viselni képes

Az időjárás egyre hidegebb, közelednek az ünnepek és járvány még mindig velünk van. A maszkviselés még az oltottaknak is fontos, pláne azoknak, így a gyerekeknek, akik nem kaptak vakcinát.
2021. November 08.
Az a jó maszk a gyereknek, amit sokáig viselni képes (fotó: Getty Images)

Lehetséges, hogy hamarosan a 12 év alattiaknál is megkezdődik a koronavírus elleni oltás bevezetése. Számos szakértő arra figyelmeztet, hogy a vírus nem fog egyhamar megszűnni. A maszkviselés fontos most is, azoknak is, akik be vannak oltva, pláne azoknak, akik nincsenek.

Dr. Tom Russo, a Buffalói Egyetem fertőző betegségek professzora arra hívta fel a figyelmet a romper.com cikkében, hogy ideje lenne újragondolni néhány szempontot a maszkokkal kapcsolatban.

Ma már többet tudunk a maszkokról és fontosságukról, mint a világjárvány kezdetén. Azt tudjuk, hogy a maszkviselés még mindig kulcsfontosságúak (még akkor is, ha be vagyunk oltva).

A maszkviselést több iskolában is kérik. Daniele Lantagne, a Tufts Egyetem közegészségügyi mérnöke, jelenleg WHO tanácsadója a maszkokkal kapcsolatos útmutatók kidolgozásában, légzőmaszkot visel, amikor az egyetemen tanít, állítása szerint azért, hogy ha a hallgatók között pozitív eset van, se neki, se a nem beoltott diákoknak ne kelljen karanténba vonulniuk.

Tényleg sokkal jobbak a légzőmaszkok?

Mostanra a tudományos konszenzus egyértelmű: az ember úgy fertőződik meg Covid-19 vírussal, hogy egy másik személytől származó fertőző részecskéket lélegzik be. A szövetmaszkok és a sebészeti maszkok jobban blokkolják a nagyobb, nehezebb részecskéket, míg a légzőmaszkok a levegőben hosszú ideig megmaradó részecskék kiszűrésére szolgálnak. Irányadó szervezetek, így a CDC és WHO sem javasolja, hogy a hétköznapokban, nem a frontvonalban dolgozók légzőmaszkot viseljenek.Egyes fizikusok és aeroszolkutatók, például Lindsay Marr azonban amellett érvelnek, hogy ezeket a maszkokat szélesebb körben kellene viselni a Covid-19 terjedésének megelőzése érdekében.

Bár senki sem vitatja, hogy a légzőmaszkok működnek, ezeket hagyományosan ellenőrzött környezetben, például kórházakban vagy laboratóriumokban tesztelték és viselték. Ezek a maszkok azonban annyira nem praktikusak a civil életben, ha rosszul használjuk, egyenesen semmissé teheti a hatékonyabb szűrésükkel járó előnyöket. Megfelelően le kell zárniuk az arcot, hogy minden beáramló levegő áthaladjon a szűrőközegen. Nehéz benne lélegezni, ez pedig hosszú ideig tartó kényelmetlenséggel jár.Lantagne szerint a gyerekeket semmiképpen nem kellene arra kényszeríteni, hogy légzőmaszkot viseljenek. Aaron Collins aeroszolkutató más véleményen van, szerinte már régen nem kényelmetlenek ezek a maszkok.Collins több tucat maszkot tesztelt, kísérleteit a Twitteren és a Youtube-on teszi közzé. Azt mondja, tesztjei többször kimutatták, hogy a jó légzőmaszkokban könnyebb lélegezni, mint a jó minőségű, három vagy négy rétegű, szűrőkkel ellátott szövetmaszkokban. Szerinte kiváló védelmet nyújtanak a viselőiknek és másoknak is és egyáltalán nem kényelmetlenek.

Egy Bangladesben végzett randomizált, kontrollált vizsgálat, amely jelenleg szakértői felülvizsgálat alatt áll, azt találta, hogy a sebészeti maszkok jobbak, mint a szövet maszkok. A WHO továbbra is a megfelelően elkészített szövetmaszkot ajánlja civilek (azaz nem egészségügyi dolgozók) számára.”Nagyon kevés adatunk van a maszk hatékonyságáról, vagy a közösségben való eredményességéről a gyermekek esetében, különösen a 12 év alatti gyermekekre vonatkozóan” – mondja Lantagne. “Óriási hiányosságaink vannak a maszkok működési hatékonyságával és a maszkok közösségben, gyermekekre vonatkozó hatékonyságával kapcsolatban.”A szakértők egyetértenek abban, hogy a legjobb maszk az, amelyet a gyermekek kényelmesen tudnak viselni annyi ideig, ameddig az szükséges. Hiába nagy a szűrési hatékonysága a légzőmaszkoknak, a gyerekek abban nem tudnak kényelmesen tanulni egész nap az iskolában. A maszknak szorosan az archoz kell illeszkednie, és hézagok nélkül kell fednie az orrot, a szájat és az állat. Sok gyereknek az egész iskolai nap folyamán maszkot kell viselnie, időnként szünetet tartva az ebédidőben vagy esetleg akkor, ha a szabadban vannak. Az olyan maszk, amelyet a gyermek nem tud jól viselni, hatástalan.”Az oktatást, a szocializációt és a mentális egészséget helyezzük előtérbe a gyerekeknél” – mondta Lantagne.