Kisgyerek

Nagy baj, ha gyümölcslevet iszik a gyerek?

Akár a felnőtteknek, a kisgyerekek esetében is lehetőleg ivóvízből kellene fedezni a napi folyadékigényt. De mi a helyzet a gyümölcslevekkel? Kaphatnak ilyen italokat a gyerekek?
2020. December 21.
Nagy baj, ha gyümölcslevet iszik a gyerek? (Fotó: Getty Images)

A 6 hónapnál fiatalabb, kizárólag anyatejjel táplált babáknak nincs szükségük más folyadékra, még nagy melegben sem, de a hozzátáplálás megkezdésekor érdemes az étkezések mellé vizet is kínálni a gyerekeknek.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) ajánlása alapján a gyerekek ideális folyadékbevitele így alakul:

  • 6-12 hónapos korig 800-1000 ml
  • 1-2 éves korig 1,1-1,2 l
  • 2-3 éves korig 1,3 l
  • 4-8 éves korig 1,6 l
  • 9-13 éves korig a lányoknál 1,9 l
  • 9-13 éves korig a fiúknál 2,1 l
  • 14 éves kor felett 2-2,5 l

Az Amerikai Dietetikai és Táplálkozástudományi Akadémia (AND), az Amerikai Gyermekfogászati Akadémia (AAPD), az Amerikai Gyermekgyógyászati Akadémia (AAP) és az Amerikai Szív Társaság (AHA) fogalmazott meg egy közös szakmai ajánlást arról, milyen italokat ajánlott fogyasztania a gyerekeknek, melyeket javasolt korlátozott mennyiségben bevinni, és mely italok nem ajánlottak a számukra.

Ajánlásukban az ivóvíz mellett ajánlott italként szerepel a pasztörizált tehéntej. Ezt 1 éves koruktól ajánlott adni a gyerekeknek, 1-2 éves korban teljes, nem zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tejet javasolnak, míg 2 éves kortól már fogyasztható zsírmentes vagy alacsony zsírtartalmú tej is.

Az ajánlás szerint a korlátozott mennyiségben fogyasztható italok között szerepel a 100%-os gyümölcslé, 1 éves kor felett. A 100%-os gyümölcslé az egészséges táplálkozás része lehet, de javasolt betartani az ajánlott mennyiséget. Gyümölcslevekből 1-3 éves kor között 120 ml/nap, 4-5 éves kor között 120-180 ml/nap fogyasztása javasolt maximum. Az ajánlásban a 100%-os juice-okat úgy definiálják, mint amelyek teljes mértékben csak gyümölcsből vagy zöldségből származnak, hozzáadott cukor vagy mesterséges összetevők nélkül.

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) által összeállított ajánlás, a 6-13 éveseknek készült OKOSTÁNYÉR® naponta legalább 8 pohár (8×1,5-3 dl) folyadékot ajánl, melynek döntő többségben (minimum 5 pohár) víznek kell lennie. Gyümölcsleveket, cukortartalmú teákat, üdítőitalokat, turmixokat, tejes italokat csak a folyadékbevitel színesítésére, alkalmanként, kis mennyiségben javasolnak fogyasztani.

A gyümölcsleveket érdemes lehet otthon elkészíteni, frissen facsarni, préselni. Készülhetnek egy-egy, vagy akár több gyümölcsből, zöldségből, és akár vízzel is fel lehet hígítani ezeket az italokat. A gyümölcsleveket célszerű nem nassolnivalóként kínálni a gyerekeknek, hanem az étkezések részeként, az ételek mellé fogyasztva.

Felhasznált források: efbw.org, healthydrinkshealthykids.org