Kisgyerek

Nehézfémek lehetnek a rizsben, öt márka megbukott a teszten

Egy népszerű német fogyasztói oldal ezúttal a barna, a rizottó és a basmati rizseket tesztelte, összesen 21 különféle márkát, köztük biotermékeket ellenőriztek. Több problémát is feltárt a vizsgálat.
2023. Október 11.
Rizst főz
Kép: Getty Images

A vizsgálatok során főleg növényvédőszer-maradékokkal, ásványolaj-összetevőkkel és nehézfémekkel kapcsolatos problémákra derült fény – írja Facebook-bejegyzésében az élelmiszeripari trendekkel és kockázatfigyeléssel foglalkozó Rizikometer, a német ÖkoTest cikke alapján.

Összesen hat bio és három hagyományos rizs tartalmazott ásványi olaj eredetű telített szénhidrogéneket, négy barna rizsben és egy rizottó rizsben pedig a magas arzéntartalom jelentett gondot.

Az „emberre valószínűleg rákkeltő hatású” 1,2-diklór-etán az EU-ban már rég betiltott peszticidnek számít, ennek ellenére határérték feletti mennyiséget mértek belőle az egyik barna rizsben. A teszt hatására a forgalmazó kivette a rizst a kínálatából.

Egy másik barna rizsben kadmiumból mérték a határérték több mint kétszeresét, a cég a termék értékesítését leállította és kivonást kezdeményezett.

A teszten nagyon jó értékelést kapott a Lidl Golden Sun Bio basmati rizse, valamint három rizottó rizs, megbukott viszont négy termék.