Kisgyerek

Nem is gondolnánk: életveszélyes lehet a héliumos lufi

Vélhetően héliumot lélegzett be az a kisfiú, aki életét vesztette az Egyesült Államokban.
2023. November 05.
lufik
Illusztráció: Getty

Egy halottkém intézkedést követel a kormánytól egy ötéves kisfiú halála miatt. A kicsi hat nappal azután vesztette életét, hogy léggömbből származó héliumot lélegzett be – írja a metro.co.uk. Az ötéves Karlton Donaghey halála előtt napokkal egy nagy dinoszaurusz léggömböt kapott egy vidámparkban. Ezután a kertjükben játszott a lufival, majd tíz perccel később édesanyja, Lisa eszméletlenül találta a nappaliban. Kórházba szállították, de sajnos hat nappal később életét vesztette. Lisa úgy véli, hogy a kisfiú megpróbálhatott bemászni a dínólufiba, amely ugyanolyan méretű volt, mint ő, hogy jelmezként viselje, és megtréfálja vele családtagjait.

James Thompson, a Newcastle-i halottkém levélben fordult a kormányhoz, amelyben lépéseket követel a hasonló halálesetek megakadályozása érdekében.  A nyomozás idején Thompson „minden szülő rémálmának” minősítette a tragédiát, és a következőt írta jelentésében: „A nyomozás során a bizonyítékok aggodalomra okot adó dolgokat tártak fel. Véleményem szerint fennáll annak a veszélye, hogy a jövőben halálesetek következnek be, hacsak nem tesznek lépéseket. Jelenleg a héliumos léggömbök szabadon, korlátozás nélkül megvásárolhatók, különösen a gyerekeknek szánt szórakozóhelyeken.

Ismerjük a héliumos játékot, amikor beszívjuk a gázt, és ettől furán elvékonyodó hangunk lesz – de talán nem minden életkorban és nem mindenki számára veszélytelen a dolog. Magának a héliumnak nincs egészségtani hatása, azonban amikor valaki héliumot tüdőzik le, nem kerül oxigén a szervezetébe, ami így okozhat szédülést, szélsőséges esetben ájulást.

Címlapképünk illusztráció.