Kisgyerek

Nem is muszáj meghámozni a sárgarépát

Bár sokunknak evidens, hogy megpucoljuk a sárgarépát, de valójában nyugodtan fogyasztható hámozás nélkül is.
2023. December 20.
Sárgarépa
Kép: Getty Images

Sokan úgy vélik, hogy meg kell hámozni a sárgarépát, mielőtt felhasználjuk például főzéshez. A Magyar Mezőgazdaság honlapján azonban azt írja, nem károsítja az egészséget, ha pucolás nélkül fogyasztjuk el a sárgarépát. Mivel nem borítja olyan vastag héjréteg, mint a gyökérzöldségek zömét, amennyiben megfelelő tisztításon megy keresztül főzés előtt, nem veszélyes egyben fogyasztani a sárgarépát. Egyéni ízlés kérdése, hogy valaki inkább leszedi-e – írják.

Ha úgy döntünk, hámozás nélkül fogyasztjuk, fontos, hogy jó alaposan tisztítsuk meg, a termék felszínén ugyanis baktériumok, gombák, növényvédőszer-maradékok és egyéb mikroorganizmusok is megtelepedhetnek. Így néz ki a megfelelő tisztítás:

  • A legegyszerűbb, ha langyos folyóvíz alá helyezzük a tisztítandó répákat. A víz hőmérséklete legfeljebb 10 Celsius fokkal lehet alacsonyabb a zöldségénél, így kerülhető el a mikroorganizmusok bejutása a répaszárba.
  • Ezután egy sörtés kefével és tiszta vízzel tisztítsuk meg a külsejét
  • Amikor pedig tiszta a fogyasztásra szánt sárgarépa felülete, egy papírtörlő segítségével itassuk le róla a vizet felhasználás előtt.