Kisgyerek

Sárgarépa: szép, finom és még egészséges is

Bár nem a sárgarépától tanulunk meg fütyülni azért érdemes rendszeresen enni. És nem csak az édeskés íze miatt. Miért fontos zöldség a sárgarépa? Mikortól adható a babának?
2016. Szeptember 22.

Sárgarépa: finom és egészséges

A sárgarépa az egyike azoknak a zöldségeknek, amit szinte minden gyerek szeret. Szép narancssárga színe, édeskés íze és sokoldalú felhasználhatósága miatt minden gyerek valamilyen formában megeszi.

A sárgarépa gyökérzöldség, jelentős vitaminforrás. Színét a bétakarotinnak köszönheti, ami az A-vitamin probiotikuma, vagyis az az anyag amiből a szervezet A-vitamint képes előállítani. Az A-vitaminról pedig tudjuk, hogy nélkülözhetetlen a látás és a bőr szempontjából, az A -vitamin hiány tünetei a farkasvakság, hajhullás, bőrszárazság lehetnek.

A répa tartalmaz még B1-, B2-, B3-vitaminokat, folsavat, C-vitamint is, továbbá flavonoidokat és illóolajokat is.

Sárgarépa fogyasztása ajánlott immunerősítés céljából is, egyes szakértők szerint még néhány daganatos betegség ellen is védelmet nyújthat.

A sárgarépa egész évben elérhető zöldség és szinte minden formában fogyaszthatjuk: nyersen, főzve, sütve, párolva. A kisbabák első táplálékai között szerepel, hiszen már 7-9 hónapos kortól adható. A hozzátáplálás kezdetén a babáknak mindenképpen párolva adjuk. Természetesen most is fontos hangsúlyozni, hogy lassan, fokozatosan vezessük be az új ételeket, egyszerre csak egy új élelmiszerrel ismerkedjen meg a baba.

Azért is szerepel az első táplálékok között, mert jól hat az emésztésre, nem puffaszt, nem okoz székrekedést és nem allergizál.

Kitűnően illik sok más zöldséghez és gyümölcshöz is: vegyíthető almával, banánnal, céklával, krumplival. Amikor a baba már maga rágcsálja el, akkor vágjuk fel hosszában a sárgarépát. Készíthetünk hozzá gyümölcsből, zöldségből vagy később tejfölből mártogatásra alkalmas pürét.

Az első főzelékek tulajdonképpen a saját főzőlevében vagy az anyatejben pépesített zöldségekből állnak, így van ez a sárgarépával is. Nem kell sem habarni, sem máshogyan sűríteni. Maximum burgonyát használjunk.

Amire érdemes gondot fordítani, hogy lehetőleg biztos, ellenőrzött forrásból szerezzük be a sárgarépát, mert ez a növény hajlamos elraktározni a talaj műtrágyázás okozta nitráttartalmát, ami rendkívül veszélyes lehet a gyerekekre.

Kapcsolódó cikkeink a témában: