Kisgyerek

Nincs olyan, hogy fiú- vagy lánycipő, csak az számít, mi tetszik a gyereknek!

Egy anya rácsodálkozott, mennyire tetszenek a rózsaszín cipők a kisfiának. És úgy volt vele, hogy miért is ne...?!
2021. Augusztus 27.
Illusztráció: Getty

Egy anya kezdetben azt hitte, hibázott, amikor rózsaszín varrással és rózsaszín motívumokkal ellátott cipőt vásárolt a fiának, de hamar rájött, hogy nincs olyan, hogy fiú- és lánycipő – írja a Parents.com.

Nemrégiben a kaliforniai törvényhozók törvényjavaslatot terjesztettek elő, amely megtiltaná a hipermarketeknek, hogy a játékokat és gyermekápolási cikkeket külön fiú- és lányrészlegekre osszák.

Egy anya azon sajnálkozott közösségi oldalon közzétett posztjában, hogy “elszúrta” a vásárlást, mert figyelmetlen volt, véletlen “lánycipőt” vett négyéves kisfiának. “Csak megláttam rajta azokat a helyes baglyokat, és arra gondoltam, na, ez nagyon fog tetszeni neki! Csak otthon vettem észre, hogy rózsaszín részletek vannak rajta” – írja. Inkább meg sem mutatta a fiának. Ám ő magától megtalálta, és a lábbeli nagy sikert aratott. “Imádja a baglyokat!” – írja az édesanya. “Ez volt az a pillanat, amikor rájöttem, hogy én vagyok az, aki mindig azt prédikálta, hogy nincs olyan, hogy lány- és fiújáték – folytatja – “Miért kellene ezeknek lánycipőknek lenniük? Nem kellene. És nem is azok. Gyermekeink ruházatának és játékának nemük szerint való csoportosítása abszurd, ezt sokkal általánosabban kéne kezelnünk” – teszi hozzá. Szerinte az a lényeg, hogy engedjük, a fiunk hadd viseljen rózsaszín baglyos cipőt, ha neki úgy tetszik, anélkül, hogy azt bárki megkérdőjelezné.

Egy másik szülő elmesélte, hogy a lánya és fiú unokatestvére cipőt cseréltek, mert jobban tetszett nekik a másiké. “Szeretik, amit szeretnek” – összegez a hozzászóló.

“Az én kisfiam szintén imádja a baglyokat, és észrevettem, hogy ezeket gyakrabban tekintik “lányos állatnak”, mint fiúsnak annak ellenére, hogy a baglyok ragadozók, és más ragadozók, mint a tigrisek vagy a medvék, általában a fiúk ruháin vannak. Jobb lenne, ha a gyártók összekevernék ezeket, hogy a gyerekünk könnyen megtalálhassa, ami őt érdekli” – írja valaki más.

Valaki pedig azt vette észre, hogy bár a készítők néha szeretnek ételféleségekkel és konyhai alapanyagokkal díszíteni, a lányok ruháján ritkán láthatók húsfélék. “Pedig a lányom imád mindenféle húst! Furcsa étrendi sztereotípia” – teszi hozzá.