Kisgyerek

Nyár inspirálta nevek lányoknak és fiúknak

Ha a nyári hónapok valamelyikére várjátok a babátokat, vagy éppen egy olyan nevet kerestek a születendő gyermeketeknek, amely megidézi a vakációk időszakát, akkor érdemes lehet átnéznetek ezt a listát is!
2022. Június 02.
Nyár inspirálta nevek lányoknak és fiúknak (Fotó: Getty Images)

Az Utónévtárban számos olyan nevet találni lányoknak és fiúknak is, amelyek megidézik a legmelegebb évszakot, a napfényt, a tengert, vagy éppen a nyári gyümölcsöket.

A nyári hónapok nevei

A nyár ihlette nevek között rögtön találunk olyanokat, amelyek jelentésükben a nyári hónapok nevét hordozzák. Ilyen a lánynevek közül az olasz eredetű Júnó, amely a hónap névadó római istennőjének, Iunonak (Juno) a neve, magyar helyesírással. Iuno a római mitológiában a szülés és a házasság istennője, akit a görög Hérával azonosítanak.

A július hónaphoz tartozik a Júliusz fiúnév, amely latin eredetű, a jelentései pedig a Julius nemzetséghez tartozó; ragyogó; Jupiternek szentelt. A fiúnevek között hasonló jelentéssel bír a Julián és a Juliánusz is, míg a lánynevek közül a Júlia, a Juliána, a Julianna, a Julietta, és egyéb becézett változatai, amelyek jelentése a juliusz nemzetséghez tartozó (török-magyar) méltóságnév.

Az augusztus hónaphoz kapcsolódó név az Augusztusz, amely latin eredetű, a jelentése pedig magasztos, fennkölt. Ennek az utónévnek a női változatai az Auguszta, illetve az Augusztina, melyek azt jelentik, hogy fenséges, fennkölt.

Nap, tenger és utazás

Természetesen a nyárról rögtön a napsütésre asszociálhatunk, ezért mutatunk néhány olyan nevet is, amelyek jelentésükben hordozzák a Napot. A női nevek közül ilyen a Napsugár, amely jelentése a név maga. A görög-német eredetű Héla és a görög-angol-francia eredetű Helén nevek jelentése az, hogy Nap, Hold, míg a görög eredetű Heléna, az Ila, az Ilka, az Ilon, és a görög-magyar Ilona és Jelka azt jelentik, hogy Nap, Hold szépségű. A görög-spanyol-olasz eredetű Elina jelentése pedig Nap, Hold szépsége, fény, világosság.

A napsütéses időről érthető módon jut eszünkbe a csillogó tenger is. A nyári ihletésű nevek között érdemes említenünk olyat is, amelyek jelentése is a kék habokra utal. A fiúnevek közül ilyen a latin eredetű Marinusz, amelynek jelentése tengeri, illetve a szintén latin eredetű Adrián, amely azt jelenti hadriai, illetve tengerparti ember.

Az Adrián női párja az Adria, amely hadriait, és a tenger asszonyát jelenti. A lánynevek között találjuk még a görög eredetű Margarét, Margaréta és rokon neveiket, a görög-olasz eredetű Rita és Ritta, illettve a babiloni-görög-német-magyar eredetű Gréta, Gréte neveket, amelyek jelentése a gyöngy, a tenger leánya, és a világosság gyermeke.

A nyári utazások ihlette nevet is lehet választani a gyermekeknek. A lánynevek közül ilyen lehet például a spanyol eredetű Szavanna, a latin eredetű Floransz, Florentina és Florianna, amelyek azt jelentik, hogy virágzó, tekintélyes, és firenzei. Férfi változatuk hasonló jelentésekkel a Florentin.

Az olasz eredetű női Itala név azt jelenti, hogy itáliai, míg az indiai eredetű Indira azt, hogy indiai. A lánynevek között találjuk még a Valenciát is, amely latin eredetű, a jelentése pedig erős, egészséges.

A görög-latin eredetű Pelágia női név azt jelenti, hogy tengerész, tengeri utazó, akár férfi párja a Pelágiusz. A Viátor latin eredetű férfinév jelentése pedig utazó, utas.

Gyümölcsöző nyári nevek

A lánynevek között akad néhány olyan is az utónévtárban, amelyeket a nyár gyümölcsei ihlettek. Ilyen az Áfonya, a Málna, az Eper és Eperke, a Barack, és a Bodza nevet is érdemes megemlíteni. A latin eredetű Morella lánynév azt jelenti, hogy eper, szeder, míg a görög-francia Mirtill azt, hogy mirtuszfa, áfonya. A latin eredetű Olívia és Oliva lánynevek jelentése olajfa, míg a szintén latin eredetű Olivér fiúnév olajfaültetőt jelent.