Kisgyerek

Nyolcévesen egyetemista, 20 nap alatt 2100 oldalnyi szakirodalmat olvas

Alisza Tyepljakovát érettségi után felvették a Moszkvai Állami Egyetem pszichológia szakára. A történet azért érdekes, mert a kislány csak nyolcéves.
2021. November 03.
Nyolcévesen egyetemista, 20 nap alatt 2100 oldalnyi szakirodalmat olvas (fotó: Getty Images)

A moszkvai kislány szülei rendszeresen hírt adnak lányukkal kapcsolatban. Az apa Jevgenyij Tyepljakov nemrég úgy nyilatkozott a Lenta.ru-nak, hogy egyelőre bosszantó az egyetem hozzáállása, írja a 24.hu. A szülők ugyanis hiába kérvényezték, hogy a kislánynak önálló tanrendje legyen, hogy hallgathasson előadásokat a felsőbb évfolyamokon, még válaszra sem méltatta őket az intézmény.

A szülők azt is elmondták, hogy Alisza az első húsz egyetemi napja alatt elolvasott egy 800 oldalas tankönyvet, egy 700 oldalas pszichológiai szakkönyvet, egy 600 oldalas az idegrendszer anatómiájáról és élettanáról szóló könyvet, egyéb tankönyveket, egy gyerekkönyvet és néhány mesét.

A lapnak a kislány évfolyamtársai is nyilatkoztak. Ők arról számoltak be, hogy sokszor sajnálkozva nézik a kislányt, hiszen – lexikális tudás ide vagy oda – Alisza mégiscsak egy gyerek: amikor épp bent van az egyetemen, a szünetekben az otthonról bevitt játékokkal játszik. Nem nagyon találja a közös hangot az évfolyamtársaival, amire nemcsak a korkülönbség lehet a magyarázat, hanem az is, hogy a kislány eddigi élete során semmilyen közösségbe sem járt, nem volt sem óvodás, sem iskolás.

A kislány többnyire otthonról, digitális oktatás formájában vesz részt az órákon, és ezzel is akadnak problémák: a gazeta.ru-nak megszólaló évfolyamtársak szerint Alisza olykor bekapcsolva felejti a mikrofonját, és ilyenkor az előadóteremben ülő kétszáz diák hallja, ahogy a kislány testvérei üvöltöznek a háttérben.

Az anya, Natalia Tyepljakova azt mondja, nem kell sajnálni a kislányát. Szerinte az sem igaz, hogy Aliszának kizárólag tanulásból áll az élete: az utóbbi időben többször is elvitték őt vidámparkba, és a Kreml múzeumaiban is jártak. A tervek szerint az ötéves képzést két év alatt végezné el a kislány.

Aliszának egyébként hat testvére van, közülük a négyéves Terra idén lesz iskolás, Leia ötévesen a negyedikes általános iskolás tananyagot fejezi be, a hétéves Heimdall pedig már letette a kilencedikes évfolyam vizsgáját.

Mindannyian otthon tanulnak, az apa által működtetett házi tanodában. Az apa egyébként pszichológus, pszichológiatanár, matematikus és programozó. Feleségének, Nataliának pénzügyi és matematikus diplomája van.

Forrás: 24.hu