Gyerek

5 jel, hogy a gyereked okosabb, mint az átlag

Lehet, hogy egy igazi kis zsenit nevelsz? Íme 5 jel, hogy a gyereked valószínűleg okosabb, mint az átlag.
2018. Március 01.
Korán tanult meg olvasni? Lehet, hogy okosabb az átlagnál

1. Korán megtanult olvasni

Azok a gyerekek, akik már idő előtt komoly olvasási készségeket mutatnak, 7 éves korukig a szókincs, a kommunikáció és az érvelés területén is kiemelkedőbbek az átlagnál. Ezt az Edinburgh Egyetem és a King’s College London kutatói bizonyították 2014-ben, melyben közel 2000 egypetéjű ikerpár adatait elemezték.”Azok a gyerekek, akik nem kapnak elég segítséget az olvasástanulásban, annak rendkívül fontos intelligenciára ható pozitív hatásaiból sem részesülnek” – mondta Stuart J. Ritchie, a kutatás vezetője a Sciencedaily.com-nak. Mi ebből a tanulság? Adjunk minél több könyvet a gyerek kezébe!

2. Az anyukája okos

Elnézést, kedves apukák, lépjetek túl ezen! Nagy a valószínűsége ugyanis, hogy az agyunkat az édesanyánknak köszönhetjük. Jó pár kutatás létezik, ami ezt támasztotta alá. Elsőként 2016-ban a németországi Ulm Egyetem jutott arra az eredményre, hogy a kognitív képességekhez köthető gének az X kromoszómában találhatók – ami pedig kétszer annyi eséllyel származik az anyától, mint az apától.

1994-ben pedig a brit Egészségügyi Tudományos Tanács kutatása, melyben 12 ezer gyerek vett részt úgy találta, hogy a legjobban az anya IQ-jából meghatározható a gyermek intelligenciája. Az eredmények szerint csupán 15 pontos különbség volt a résztvevő gyerekek és az édesanyjuk IQ-ja között.

3. A szobájában mindig óriási a kupi

No, persze, szinte minden gyerek óriási felfordulást hagy maga után, de most gondoljunk inkább arra, hogy jellemzően képes-e a gyerekünk úgy játszani hosszasan és koncentráltan, hogy körülötte nagy a rendetlenség. Ha a válaszunk igen, akkor nagy az esély rá, hogy átlagon felüli intelligenciával rendelkezik. Egy 2013-as Minesota Egyetem által végzett kutatás szerint azok az emberek, akik rendezetlen környezetben is képesek dolgozni, kreatívabbak és több innovatív ötletük van, mint azoknak, akikről ilyesmi nem mondható el. Hadd idézzük a történelem egyik legnagyobb koponyáját, Albert Einsteint: “Ha a zsúfolt íróasztal, zsúfolt elméről árulkodik, akkor egy üres asztal vajon miről?”

4. Nagy a feje

Elő a mérőszalaggal! Valószínűleg van igazság abban, hogy azért nagy valakinek a feje, mert sok az ész benne. Azok a gyerekek, akik az átlagnál nagyobb fejkörtérfogattal születtek (34-35 cm), nagyobb eséllyel lesznek diplomás felnőttek és a szóbeli-numerikus érvelés területén is jobb eredményeket érnek el – számolt be egy tanulmány a Molecular Psychiatry folyóiratban. A kutatók ehhez 100 ezer a UK Biobanknál szereplő brit állampolgárainak adatait használták fel.

5. Sok időt tölt az apukájával

Íme egy tudományos bizonyíték is arra, hogy az apukák jobban teszik, ha kikapcsolják a tévét, és inkább a gyerekükkel töltenek több minőségi időt. A Newcastle Egyetem tanulmánya szerint azok a gyerekek, akikkel az apjuk több időt töltött kiskorukban, nagyobb valószínűséggel lesznek intelligens, okos felnőttek. Sőt, minél több energiát fektet az apa a gyerekekkel töltött időbe, annál magasabb lesz az IQ-juk.(Cikk forrása: smartparenting.com.ph)Kapcsolódó cikkeink intelligencia témában: