Kisgyerek

Ólmos fáradtság

Felmérések bizonyítják, hogy a légszennyezettség következtében gyakoribbak a felső és alsó légúti betegségek. A gyerekek különösen érzékenyek a mérgező anyagokkal szemben.
2008. Január 29.

Ezek közül a városban az egyik legveszélyesebb a kipufogógázzal a levegőbe, illetve a régi vízvezetékekből az ivóvízbe kerülő ólom. A megvizsgált betegek tizennégy százalékának határérték feletti volt a vérben mérhető ólomszintje – ők szinte valamennyien városlakók voltak.

Náluk gyakoribb és súlyosabb volt a nátha, a hörghurut, a torok-, mandula- és középfülgyulladás. A magas vérólomszint fáradékonyságot, fejfájást, vérszegénységet, teljesítményromlást okoz. Az allergiás panaszok is fokozódnak a szennyezett levegőben élőknél. Húsz év alatt Budapesten tízszeresére, vidéken húszszorosára emelkedett az asztmások száma, az allergiás nátha számaránya ehhez hasonlóan alakult.

A levegő szennyezettségét a lakóhelyünkhöz közeli gyárak, üzemek égéstermékei fokozzák, ám sok lakásban a vegyi anyagok (parkettalakk, festékek, vegykezelt kárpitok) gőzei is ártalmasak lehetnek. Igyekezzünk egészségtelen környezetünkben is lehetőségeinkhez mérten egészségesen élni. Kerüljük a forgalmas, dugós, főútvonalakat. Ne vásároljunk ilyen helyen utcai árustól zöldséget, gyümölcsöt.

A kipufogógázból ráülepedett káros anyagokat csak részben tudjuk mosással, hámozással eltávolítani. Lakásfelújításnál válasszuk a vizes alapú, oldószert nem tartalmazó lakkot, festéket, ragasztót.

Forrás: Kismama magazin