Kisgyerek

A kisgyerekek ösztönösen segíthetnek a kutyáknak egy új tanulmány szerint

Ösztönösen segítőkészek négylábú barátaikkal a kisgyerekek egy vizsgálat szerint.
2023. Január 23.
kisgyerek kiskutyával ül a kanapén
(Kép forrása: Getty Images)

Egy, a Human-Animal Interactions című folyóiratban megjelent új tanulmány szerint a kisgyerekeknek ösztönös késztetésük lehet arra, hogy segítsenek a négylábú barátaiknak, számolt be róla a Fatherly.

A Michigan Egyetem kutatói 1-3 év közötti gyerekeket figyeltek meg, akik három barátságos kutya – Henry, Fiona és Seymour – egyikével töltöttek időt. A kutyák egy babajárókában voltak, ugyanabban a szobában, amelyikben a gyermek és a szülő is, aki csak megfigyelni volt jelen. Játékot vagy ételt helyeztek a kutya látókörébe úgy, hogy a kutya nem érhette azt el.

A kísérletek felében a kisgyermek odaadta az adott dolgot a kutyának, ha az eb érdeklődést mutatott a játék/az étel iránt, amit nyüszítéssel, a mancsával való nyúlkálással, vagy olyan mimikával fejezett ki, amit a kutyák akkor mutatnak, ha akarnak valamit. Ez azt sugallja, hogy a kisgyerekek megértik, hogy mi a célja a kutyának, és segíteni akarnak abban, hogy elérje ezt a célt.

Azokban az esetekben, amikor a kutyát nem érdekelte az adott tárgy, a kisgyerekek 26 százalékban még mindig odaadták a tárgyat a kutyának, ami azt sugallja, hogy a kisgyerekek szeretnek dolgokat odaadni a négylábúaknak.

Azok a gyerekek, akiknél volt kutya otthon, nagyobb valószínűséggel segítettek az ebnek elérni az adott dolgot, mint azok a kisgyerekek, akiknél nem volt otthon kutya. Míg a kutyával élő gyerekek 60 százaléka választotta a segítségnyújtást, szemben a kutyát nem tartók 40 százalékos arányával.

„Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a gyerekek már nagyon fiatal korukban is úgy akarnak viselkedni, hogy segítőkészek legyenek az emberekkel” – magyarázta Rachna Reddy, a tanulmány szerzője. „Most már tudjuk, hogy hasonló ösztöneik vannak arra, hogy a kutyákkal is így tegyenek.”

A vizsgálati időszak a Covid-19 terjedése miatt megszakadt, ezért a kutatók csak 23 gyermekről tudtak adatot gyűjteni a projekt vége előtt. Megjegyzik, hogy további tanulmányokra van szükség annak meghatározására, hogy szélesebb demográfiai csoportban is megismétlődhetnek-e az eredmények.

Forrás: fatherly.com