Kisgyerek

Ezt a 10 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt kiskutyát kap a gyereked

A legtöbb gyerek életében elérkezik a pillanat, amikor kiskutyáért vagy valamilyen háziállatért kezdi nyúzni a szüleit.
2021. Április 05.
Ezt a 10 kérdést tedd fel magadnak, mielőtt kiskutyát kap a gyereked (fotó: Getty Images)

Ha beadod a derekad, biztos, hogy sok felejthetetlen élménnyel gazdagodtok, van azonban néhány fontos szempont, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni.

Az állattartás felelősségteljes feladat, ami az esetek többségében a felnőttekre hárul. Ezért gondold át, valóban belefér-e az életetekbe egy kiskutya – ha az alábbiak közül bármelyik kérdésre nemmel válaszolsz, az azt jelenti, hogy még nem érkezett el a kutyatartás ideje!

1. Készen állsz egy 12-14 éves kalandra, ami nem csak játékból és kacagásból áll? Egy kutya átlagosan ennyi ideig él, vagyis ha magatokhoz veszitek, hosszú távra kell terveznetek.

2. Alkalmas az otthonod arra, hogy egy négylábú családtagnak is helyet adjon? Egy kutya nem csak idő- és pénzigényes, hanem megfelelő nagyságú helyre is szüksége van, arról nem beszélve, hogy vele együtt néhány kutyaholmi is befészkeli magát a lakásba (fekhely, játékok, etető, itató, kutyakefe stb.) Biztos, hogy jól megfértek együtt?

3. Tisztában vagy vele, hogy a kutya társas lény és nem arra termett, hogy naponta 8-10 órára magára hagyd? Ha a kérdés első felére igen a válaszod, a körülmények mégis olyanok, hogy ezt nem tudod teljesíteni, akkor jobb, ha nem most lepitek meg kiskutyával a gyereket!

4. Jut naponta legalább fél óra arra, hogy a családból valaki játsszon a kutyával, aki ettől sokkal boldogabban él és jobban is kötődik hozzátok? Az együtt töltött időből egyébként nem csak a négylábú kedvenc profitál, hanem az is, aki beszáll a játékba!

5. Van a családban olyan, akiben a kutya megláthatja a falkavezért? Hidd el, nem túlzás ezt is számításba venni – a kutyák számára fontos, hogy számíthassanak a gazdájukra, akárcsak a gyerekek a szüleikre!

6. Belefér az idődbe naponta legalább három kutyasétáltatás – esőben, hóban, fagyban és hőségben -, ami nem csak azt szolgálja, hogy a kedvenced elvégezze a dolgát, hanem azt is, hogy szocializálódjon?

7. Megengedheted magadnak anyagilag, hogy jó minőségű kutyatápot vásárolj és rendszeresen elvidd állatorvoshoz, kutyakozmetikushoz, szükség esetén kutyaiskolába az új családtagot?

8. Hajlandó vagy ezentúl úgy szervezni a családi kiruccanásokat, hogy a kutya is veletek tarthasson? Ha nem, akkor akad olyan, akire rábízhatod, amíg vakációztok? (Ne feledd, hogy sok helyen felárat kell fizetni, ha a szállodai szobába kutyát is visztek, és a kutyapanziókban sem ingyen viselik gondját a vendégeknek!)

9. El tudod fogadni a kutyát akkor is, ha nem pont olyan lesz vele az élet, mint amilyennek megálmodtad: ha nem jön ki a macskával, ha szőrös lesz tőle a kanapé, ha kitúrja a virágföldet, vagy ha megrágja a cipődet? Minden kutya önálló személyiség, jó és rossz tulajdonságokkal, amikkel együtt kell szeretni. Mit gondolsz, menni fog? Ha nem, de az állattartásról mégsem szeretnétek lemondani, tájékozódj, milyen lehetőségek vannak még, amelyek talán kevesebb áldozattal járnak!

10. Gondját viseled akkor is, ha idős lesz vagy megbetegszik? Az idő sajnos az állatok felett is eljár, és öregkorukban több törődést igényelhetnek, mint fiatalon. Az idős kutyákat gyakrabban kell orvoshoz vinni és speciális étrendre lehet szükségük, ami plusz kiadással jár, arról nem beszélve, hogy érzelmileg is megterhelő lehet mind a felnőttek, mind a gyerekek számára. Gondold át, hogy fel vagytok-e készülve erre is!