Kisgyerek

Így járul hozzá a kutyatartás a gyerekek fejlődéséhez

Egy új tanulmány szerint a kutyatartás a nagyon fiatal gyerekek számára előnyös lehet a fejlődésük szempontjából.
2020. Október 27.
Így járul hozzá a kutyatartás a gyerekek fejlődéséhez (Fotó: Getty Images)

A Pediatric Research folyóiratban megjelent tanulmányban elsősorban a megnövekedett fizikai aktivitásra összpontosítottak azoknál a gyerekeknél, akik családja tart kutyát, szemben azokkal, akik nem tartanak, és a tanulmány a kutyatartás számos egyéb előnyére is rávilágított írja a Verywellfamily.com.

Amy Morin, engedéllyel rendelkező klinikai szociális munkás (Licensed Clinical Social Worker (LCSW)), pszichoterapeuta szerint, ha a gyerekek besegíthetnek a kutya körüli teendőkbe, ők is azt érezhetik, hogy a csapat részei. Látják, hogy képesek segíteni egy állat gondozásában, ha besegítenek az etetésbe, sétáltatásba, és jobban is érezhetik magukat attól, hogy segíthetnek felelősséget vállalni a háziállat gondozásában.

Milyen előnyei vannak a kutyatartásnak?

Az alábbi csak néhány előnye a kutyatartásnak azok közül, melyeket a tanulmány kiemel.

  • Fokozott felelősségvállalás. Függetlenül a fajtától, a kutyák sok figyelmet igénylenek, etetni-itatni kell őket, játszani, sétálni kell velük. Ezeket pedig a kisgyerekek is meg tudják tenni, felnőtt felügyelete mellett, de legalább besegíteni a felnőttnek.
  • Az én-azonosság és függetlenség érzése. Ha a gyerekek kutya mellett nőnek fel, olyan kapcsolatot tudnak kialakítani vele, amely egyedülálló bármely más kapcsolattól a család tagjaival. Ez pedig az identitástudatot, én-azonosságot is erősítheti.
  • Feltétel nélküli szeretet és hűség. A gyerekek könnyen észreveszik a kutya viselkedésén, mennyire hűséges, az is hatással lehet a gyermekre.
  • Fokozott önértékelés. Ha a kutyáról van szó, nem kell tartani az elutasításról. Abban az időszakban, amikor a gyerekek először megtapasztalják az emberek közötti kapcsolatok nehézségeit, egy kutya, aki mindig örömmel fogadja őket, nagy löketet adhat az önbizalmuknak.
  • Nagyobb empátia. A háziállatok tartása sok örömmel jár együtt, de időnként szomorúsággal, veszteséggel is. A gyerekek empátiájára is jótékony hatással lehet, ha van háziállatuk, és azt is megtapasztalhatják, hogyan dolgozzák fel a szomorúságot, bánatot.
  • Több fizikai aktivitás. A tanulmány szerint a kutyatartás motivációt és támogatást nyújt a fizikai aktivitáshoz, testmozgáshoz is. A kutyatartó családok gyermekei számára a kedvencükkel töltött idő előnyös lehet a több mozgás, valamint a szociális és érzelmi fejlődésük szempontjából is.

Miért is előnyös a kutyatartás?

Laurice Wardini, kutyatréner és a PuppyWiki alapítója szerint ennek a temperamentum az oka. “A kutyák kedvesek, szórakoztatóak, energikusak, akárcsak a gyerekek. Valójában remek páros egy kisgyerek és egy kiskutya, ezért van olyan sok előnye a kutyatartásnak” – mondta a portálnak.

Természetesen figyelembe kell vennie egy családnak azt is, ha úgy dönt, hogy kutyát tart, hogy mekkora költségei lesznek a háziállatnak, és mekkora felelősséggel jár a tartása. “A szülőknek a kutyatartás hatalmas felelősség, a kutya érkezése a családba sokban hasonlít ahhoz, mint amikor az újszülött megérkezik. Előfordulhat, hogy fel kell hozzá kelni éjszaka, szobatisztaságra kell szoktatni, őt is nevelni kell, és a családi életbe, rutinba be kell illeszkednie” hívta fel rá a figyelmet Michal McCracken, kutyatréner, a Wellingtoni Kisállat Iskola Akadémia (Wellington Pet School Academy) alapítója.Vannak kutyák, akik igencsak csintalanok tudnak lenni, vannak, akik hajlamosak kiszökni, és így megsérülhetnek, bajba kerülhetnek, ezért állandó odafigyelést igényelnek. Az idősebb vagy örökbe fogadott kutyák pedig nem mindig tudnak jól alkalmazkodni a kisgyerekekhez.Természetesen ezek a nehézségek kiküszöbölhetők, és a legtöbb kutyatulajdonos egyetért abban, hogy az idő és energia, amit a kedvencükre fordítanak, sokszorosan megtérül.

Mit lehet tenni akkor, ha nem tud a család kutyát tartani?

A kutyatartás előnyeit nehéz tagadni, de mit tehet a szülő, ha nincs lehetőség rá, hogy egy kutya is a család része legyen, de szeretné, hogy gyermekei megtapasztalják ezeket az előnyöket? “A barátok, rokonok, szomszédok kutyáinak gondozásába való bekapcsolódás is jó lehetőség lehet arra, hogy a gyerekek megtapasztalják ennek az örömét és előnyeit” – mondta McCracken. Az idősebb gyerekeknél másik lehetőség lehet, ha önkénteskednek egy menhelyen például, ha van erre lehetőség.Forrás: verywellfamily.com