Kisgyerek

Aludhat a kutyával a gyerek?

Milyen hatással lehet a gyerek alvására, ha a kutyával együtt alszik? Van kockázata a kutyával való együtt alvásnak?
2022. Szeptember 13.
kisfiú kutyával alszik
Hogyan hat a gyerek alvására, ha a kutya is vele alszik?

Természetesen szülőként az elsődleges, amit érdemes átgondolni, hogy a család kutyájának milyen a természete, mennyire ijedős, hogyan reagál a hirtelen helyzetekre, mutatta-e korábban az agresszió jeleit – azt, hogy mennyire gondolja biztonságosnak, hogy a gyereke a kutyával együtt aludjon.

Hogyan hat a gyerek alvására, ha a kutya is vele alszik?

Egy 2011-es felmérés szerint az amerikai kutyatulajdonosok 56 százaléka alszik a kutyájával együtt. Az sem meglepő, ha egy gyermek szeretné éjszakára is maga mellett tudni négylábú barátját. Mennyire jó ötlet ez? Milyen hatással lehet rá?

Az egyik gyakori félelem az, hogy ilyen esetben a gyerek nem tudja magát rendesen kipihenni.

2021-ben tették közzé a montreali Concordia Egyetem egy arról szóló kutatását, hogy milyen hatással van a gyerekek alvására, ha a kisállatukkal együtt alszanak. Eszerint a négylábúval való alvás nincs negatív hatással a gyerekek pihenésére, olvasható a Medical Xpress-en. A vizsgálatban 188, 11-17 éves gyerek szülei vettek részt, akik a gyerekek alvásminőségével kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. A gyerekeknél pedig egy éjszaka otthoni alvásvizsgálatot végeztek, két hátig pedig csuklón viselhető eszköz segítségével elemezték az alvásukat. Minden gyerek vezetett alvásnaplót is.

A gyerekek 65 százaléka mondta azt, hogy soha nem alszik együtt háziállattal, 17 százalékuk azt, hogy néha, míg 18 százalékuk azt, hogy gyakran alszik együtt a kisállattal. Az alvás minősége nagyjából hasonló volt mindhárom csoportban.

Gyakran éppen azok számoltak be a legmagasabb szubjektív alvásminőségről, akik egy ágyban aludtak négylábú kedvencükkel. A kutatók szerint ennek az lehet az oka, hogy ezek a gyerekek közeli barátoknak tekintik az állataikat, és megnyugtatónak találják a jelenlétüket.

Egészségügyi aggályok a kutyával való alvással kapcsolatban

A legnagyobb aggodalom a kutyával (vagy macskával) való együtt alvással kapcsolatban az, hogy el lehet-e kapni tőlük betegségeket. A PetMD szakértői szerint ez „nagyon ritkán” fordulhat csak elő, ha a háziállat és a vele alvó személy is egyaránt jó egészségnek örvendenek. A kisállat esetében ez azt jelenti, hogy nincsenek bolhái, kullancsai vagy más parazitái, nincsenek betegségei, minden oltását megkapta, és rendszeresen megvizsgálja az állatorvos. Dr. Ann Hohenhaus állatorvos szerint „egy átlagos, egészséges háziállat esetében nagyon alacsony a kockázata, hogy betegséget terjesztenek az emberre”.

A lakásban tartott kutyákat is érdemes lehet hetente egyszer megfürdetni, hiszen ők is kijárnak. Továbbá esténként lemosni a mancsaikat is.

A Sleep Foundation szerint a háziállat-allergiában szenvedőknek pedig azt tanácsolja az amerikai Nemzeti Környezet-egészségügyi Tudományok Intézete (National Institute of Environmental Health Sciences), hogy a háziállatokat még nappal se engedjék be a hálószobába, hogy alvás közben ne érintkezzenek a szőrükkel.

Mikortól aludhat együtt a gyerek a kutyával?

Természetesen minden gyermek és kutya más, azonban a PetMD szerint nem bölcs dolog, ha a 6 éves vagy annál fiatalabb gyermek egyedül alszik együtt a háziállattal.

„Mielőtt a gyermek egyedül aludna egy kisállattal, véleményem szerint mutatnia kell azt, hogy képes kezelni a felelősséget” – idézi a portál Dr. Carol Osborne állatorvost. „A szülőnek figyelnie kell a gyermekét, hogy megbizonyosodhasson arról, hogy jó döntést hoz, amikor eteti, itatja, vagy sétáltatja. Ez nagyon fontos.”

Ha durván játszik a kisállattal, rángatja a farkát, figyelmen kívül hagyja a szükségleteit, az mind arra utalhat, hogy egy gyermek még nem érett rá, hogy a háziállattal aludjon. A kutyák és a macskák elviselhetnek néhány gyerekkori csintalanságot, de félhetnek, ami végül kiütközhet. Tehát érdemes megvárni, amíg jelét adja a gyermek az érettségének, mielőtt hagynánk, hogy a kutyával együtt aludjon.

Felhasznált források: medicalxpress.com, petmd.com, sleepfoundation.org

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu