Kisgyerek

Kutya a családban – milyen pozitív hatása lehet a babára?

Az immunrendszer erősítésétől, a támogatásig a korai fejlődési mérföldkövek elérésében, a családi kutya többféle módon támogathatja a babát.
2022. Augusztus 30.

Mit mond a tudomány, milyen előnyei lehetnek a babára nézve, ha van kutyátok?

A kutya pozitív hatással lehet az immunrendszerre

Egy Finnországban végzett tanulmány szerint a kutyás otthonokban élő babáknál ritkább a megfázás, a fülgyulladás, és ritkábban van szükségük antibiotikumra az első életévükben, mint a kisállatmentes otthonokban nevelkedőknek, írja a The Bump. A vizsgálatban 397 gyermeket követtek nyomon, a születésüktől 1 éves korukig, és megfigyelték náluk a légúti tünetek és fertőzések gyakoriságát.

Az eredmények azt sugallják, hogy a kutyatartás védő hatást fejt ki a légúti fertőzésekkel szemben az első évben, és hosszú távon jobb ellenállóképességhez vezethet a gyermekkori fertőzésekkel szemben.

Segítheti az érzelmi és kognitív fejlődést

A kutyák erős szenzoros (érzékszervi) élményt jelenthetnek a babának, mind vizuálisan és taktilikusan, a kutya puha bundájának simogatásától kezdve, a gyors farokcsóválás látványáig. Ez arra ösztönözheti a babát, hogy többet fedezzen fel a környezetéből.

Egy tanulmány szerint a kutya (vagy bármely házi kedvenc) jelenléte gyermekkorban növelheti a gyermekek emocionális kifejezését és kontrollját. A Human-Animal Bond Research Institute (Ember-Állat Kötődési Kutatóintézet) szerint a háziállatokhoz való kötődés a gyermekeknél elősegítheti az egészséges szociális fejlődést, a szociális kompetenciát, a fokozott szociális interakciót, a jobb szociális kommunikációt és a társakkal való játékot.

A kutya segíthet csökkenteni annak a kockázatát, hogy allergia alakuljon ki a gyermeknél

A babáknál már az anyaméhben elkezdődhet az allergia elleni védekezés. Wisconsin-Madison Egyetem tanulmánya megállapította, hogy a születés előtt a kutyának való “kitettség” csökkentheti az allergiás betegségek kialakulására való genetikai hajlamot a veszélyeztetett gyermekeknél. Amint a baba megszületik, a kisállatokkal egy környezetben való tartózkodás drámai módon csökkenti az allergia és az asztma kialakulásának kockázatát.

A kutya segíthet csökkenteni az elhízás kockázatát a gyermeknél

Az Albertai Egyetemen kutatásában a kutyás családokból származó babáknál kétféle bélmikroba magasabb szintjét mutatták ki, ami az elhízás alacsonyabb kockázatával jár. A kutatók azt sugallják, hogy a kutya bundájából vagy mancsából származó szennyeződéseknek és baktériumoknak kitett babáknál jobb bélmikrobiom alakulhat ki, ami segíthet elkerülni az elhízást és az allergiákat. A kutyának való “kitettség” történhet a születés előtti időszakban, illetve a baba életének első három hónapjában.

A szülők lelki egészségére nézve is előnyös lehet a kutya a családban

Minél kevésbé stresszesek, és minél inkább boldogok, és összességében jobb mentális állapotban vannak a szülők, az annál jobb a baba fejlődésére nézve is.

Kutatások szerint a kutyasimogatás csökkenti a kortizol stresszhormon szintjét és a vérnyomást, így a kismamáknál és a babáiknál is csökkenhet bizonyos káros következmények kockázata. Továbbá az emberek és kutyáik közötti interakció növeli a jó közérzetért felelős hormon, az oxitocin szintjét, így a szülés utáni időszakban alváshiányos édesanyák kaphatnak egy kis plusz lendületet.

Amire érdemes figyelni

Ha baba és kutya is van a családotokban, akkor is jobb, ha nem hagyod őket kettesben, felügyelet nélkül, ha már összebarátkoztak. Mindig legyetek velük egy helyen, illetve, ha a baba alszik a kiságyában, a kutyát is vigyétek magatokkal inkább oda, ahol addig ti tevékenykedtek. Arról, hogy mi mindenre érdemes még figyelni, amikor baba érkezik egy kutyás családba, és hogyan szoktathatod össze a babát és a kutyát, a következő cikkünkben írtunk bővebben.

Forrás: thebump.com