Baba

Így szoktasd össze a babát és a kutyát

Ha kutyatartó vagy, és hazaérkezel a kisbabával a kórházból, könnyen lehet, hogy ez az eb számára egy stresszes találkozás lesz. Ha eddig nem volt a közelében csecsemő, akkor ez számos új látnivalót, szagot, és egyéb változást jelent az életében.
2019. Július 24.
Hogy szoktasd össze a babát és a kutyát?

Szerencsére tehetsz azért, hogy ez a találkozás a legjobban sikerüljön mind a baba, mind a kutya számára, ezzel megalapozva azt a kötődést, ami később tovább erősödhet majd közöttük.

Első az egészség

A baba érkezése előtt a legfontosabb teendő, hogy a kutyát az összes állatorvosi szűrésre elvidd. Az állatorvosnak mondd el, hogy hamarosan kisbaba érkezik a házhoz, és kérd meg, hogy vizsgálja át a kutyust ilyen szemmel, hogy megbizonyosodhass arról, hogy nincs semmiféle egészségügyi problémája. Így megnyugodhatsz, hogy a baba nem lesz veszélyben a kutya miatt. Az eb bolha- és féregirtása is fontos, mielőtt az új kis jövevény megérkezik!

Idomítsd be

Függetlenül attól, hogy a kutyád ki van-e már képezve, vagy még egyáltalán nem ismer parancsszavakat, a baba érkezése előtt érdemes polírozni a tudását. A két legfontosabb parancsszó, ha baba érkezik, a Hagyd! Nem szabad! és a Marad!. Az első azért fontos, hogy rá tudj szólni a kutyára, hogy ne kapja fel a baba játékait, holmijait. Mivel a legtöbb kutya örömében ugrálós, a Marad! is egy nagyon hasznos parancsszó, hogy a baba felé ne akarjon ugrani, amikor meglátja a babát, és lelkes lesz miatta. Ez utóbbi akkor is hasznosnak bizonyul majd, ha a baba járni tanul majd.Később a Helyedre! parancsszót is érdemes betanítanod neki, hogy így anélkül küldhesd el, hogy felemelnéd a hangod: így a baba sem fog felriadni majd.

Ismertesd meg a baba holmijaival

Fontos, hogy a baba dolgait – főként a nagyobbakat, mint a kiságy, a babakocsi, stb. – már azelőtt megismerhesse a kutyus, hogy a kicsi is megérkezik. Épp elég nagy változás lesz neki az, hogy egy új emberke költözik a házba, jobb, ha nem akkor ismerkedik csak meg a dolgaival is.Ha szeretnéd, hogy a baba érkezése után legyenek olyan területek, ahova a kutya nem léphet be – például a kicsi szobája – akkor ezekre a helyiségekre érdemes lesz kutyaajtókat felszerelni. Ezt is tedd meg még bőven a baba születése előtt, hogy a négylábú megszokhassa, mi lesz a tiltott zóna.

Hagyj időt a bemutatkozásra

Ha hazaviszed a babát a kórházból, érdemes időt hagyni a kutyával való találkozására, nem szabad siettetni a megismerkedés pillanatát. Mivel a kismama is kórházban van ilyenkor, nem csak a baba, ezért érdemes először üdvözölnöd a kutyát, a baba nélkül, hogy kiugrálhassa magát, örülhessen neked. Ezután a legjobb taktika, ha az apuka hozza be a kisbabát a lakásba. Ha extrán hiperaktív a kutyus, érdemes előtte jól megsétáltatni, hogy lefáradjon.A babával ezután ülj le egy székre, a lehető legbiztonságosabban tartva a kicsit. A kutyusnak engedd meg, hogy megszaglássza a kicsit, ismerkedjen az új illatokkal. Semmiképpen ne told az orra közelébe a babát, hagyd, hogy a saját tempójában, a maga módján szimatolgassa meg. Győződj meg arról, hogy a kutya végig figyel rád, hogy ha rá kell szólnod, vegye az utasításaidat.Mivel a kutyus még valószínűleg nem volt ilyen szituációban, ezért fontos, hogy amit jól csinál, az jutalmazd, elsősorban dicsérettel. Így ő is jobban meg fogja tanulni, mit tehet a babával, hogy viselkedjen a közelében.Se az első találkozókor, se a későbbiekben ne erőltess semmit: hagyd meg a kutya és a baba számára is a lehetőséget, hogy a saját tempójukban ismerkedjenek. Ha olyan a szituáció, hogy az nem a legalkalmasabb az ismerkedésükre, inkább küldd el a kutyát, vagy vidd át a babát egy ebmentes helyiségbe.

Soha ne hagyd kettesben őket

Ha már összebarátkoztak, akkor is jobb, ha nem hagyod felügyelet nélkül a kutyát és a babát. Mindig legyél velük egy helyen, ha mindkettő ott van, ha pedig a baba egyedül alszik például a kiságyban, akkor a kutyát is vidd magaddal oda, ahol éppen vagy. Ha a kutya pihen vagy játszik a saját helyén, akkor pedig győződj meg arról, hogy a baba biztonságos távolban van tőle.

Ismerd a saját állatod

A kutyáknak is van saját jelbeszéde, amellyel figyelmeztetnek arra, milyen állapotban vannak. Ha stresszes, ideges, akkor valószínűleg ugat, vagy rohangál, de feszültséget jelez a megfeszített hátsó, a  leeresztett farok és a hátrahúzott fülek is. Ismerd meg a saját kutyád testbeszédét, hogy időben észrevedd, ha feszült egy olyan helyzetben, ahol a baba is jelen van.

Ne szidd a kutyát, és szakíts rá időt

Az első hetekben nagyon fontos, hogy ne szidd a kutyát, ha valamit rosszul csinál – ilyenkor inkább vidd el a közeléből a babát egy biztos helyre. Ha folyton szidod a kicsi miatt, azt rossz néven veheti, és nem úgy megy majd az összeszoktatásuk, ahogy azt te remélnéd.A kutyádnak te ugyanolyan fontos leszel a baba születése után is, ezért próbálj vele is időt tölteni. Mivel van egy megszokott rutinja, ezért az új dolgokat – például a babával való foglalkozás miatti rövidebb sétaidőt – csak fokozatosan vezesd be. Ha a kutya szereti a vendégségbe érkezőket, akkor a babalátogatóba érkezőket kérd meg arra, hogy üdvözöljék előbb az állatot, csak utána babázzanak, hogy ne aközben akarja magára vonni a figyelmüket, amikor a kicsi is ott van.

Ne engedd, hogy a baba a kutya játékaival játsszon

Egyrészt a kutyajátékok tele lehetnek bacikkal, amikre a kisbabának semmi szüksége, másrészt pedig ha neked engedi is, hogy felvedd a dolgait, az új családtagnak nem biztos, hogy hagyja majd. A kutya egyéb holmijára, az ágyára, etetőtáljára és hasonlókra is ugyanez vonatkozik – erre majd leginkább akkor kell figyelned, ha a bab a feltérképezés szakaszába ér majd.(Cikk forrása: babysleepsite.com)Kapcsolódó írásaink: