Gyerek

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Habár Lassie - aki "mindig hazatér" - nagyon szeretnivaló, nem biztos, hogy ideális választás egy olyan családba, ahol nincs elegendő tér a számára. Összegyűjtöttünk pár fontos szempontot, ami segíthet eldönteni, milyen négylábút válassz.
2018. Március 10.

Kutya és gyerek, két jóbarát

Dr. Holly Putnam, amerikai állatszakértő és állatorvos szerint egy családi eb beszerzésénél három fő szempontot érdemes figyelembe venni: vérmérséklet, méret és energetikusság.

A vérmérséklet határozza meg tulajdonképpen a kutya személyiségét. Egy csendesebb temperamentumú négylábú például képes nagyon szoros kötelékeket kialakítani az emberrel, és kiváló választás lehet kisgyerek mellé.

A méret számít, ha kutyákról van szó, de persze önmagában egyáltalán nem minden. Fontos, hogy a temperamentum és az energetikusság relációjával egybevetve mérlegeljük a leendő kedvenc méretét.

Az, hogy egy kutya mennyire energikus, nagyban meghatározhatja választásunkat, de döntésünkkor maradjunk a realitások talaján – családunk aktivitáshoz mérten válasszunk. Egy nagyobb mozgásigényű eb igényeit nem biztos, hogy ki tudjuk elégíteni a mindennapokban.

Íme tehát a top 10 családi kutya listája a szakember szerint:

10. Buldog

9. Beagle

8. Bullterrier

7. Skót juhász

6. Újfundlandi

5. Vizsla

4. Ír szetter

3. Uszkár

2. Labrador

1. Golden retriever

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Buldog: békés, jó természetű, nagyon kiegyensúlyozott és szelíd kutya. Vidám és barátságos, spontán és lelkes, de a lakásban nyugodt, érzékenyen reagál  a környezetében uralkodó hangulatra. Értelmes fajta, amely átgondolja a dolgokat, ám ettől még igen engedelmes. A buldog kimondottan gyengéd, szeret a család közelében lenni.

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Beagle: A beagle intelligens, jó idegzetű eb, melyet végtelen türelem és a gyerekek rigolyái iránti megértés jellemez. Méretének, jellemének, illetve a betegségekkel szembeni nagyfokú ellenálló képességének köszönhetően akár lakótelepi lakásban is könnyen tartható. Termetének köszönhetően akár a gyerekek is sétáltathatják. Fontos azonban, hogy a beagle nem öleb, hanem igazi sportkutya, kopó. Nem kell félteni, hogy a gyerekek túlzott szeretetükben “agyonszeretgetik”, ugyanakkor igényli a mozgást a “vadászatot”.

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Bullterrier: Agilis, intelligens, bátor, elszánt, határozott fajta. Ugyanakkor a standardnak megfelelően kiegyensúlyozottság és a mozgékonyság, valamint nyugodt természet és fegyelmezhetőség kell jellemezze. Kellemes természetű. Gazdájához hűséges, és ragaszkodó, a gyerekekkel szemben nyugodt. Szeretteit mindenáron védelmezi, kiváló házőrző.

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Skót juhász: Ideális családi kutya, nyugodt és megbízható, emberszeretete és türelme miatt már egészen kis gyerekek mellé is ajánlható. Nagyon intelligens.

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Újfundlandi: Jó természetű, barátságos, szelíd, őszinte, könnyen kezelhető kutya. Általában igen békés, főként a lakásban. Az emberekkel és az állatokkal is barátságos, a családjával pedig kimondottan kedves. Nem ugat sokat, ezért ha hangosan jelez, azt komolyan kell venni. Az újfundlandi kiváló társ, nincs vele baj, és általában a többi kutyát is barátságosan üdvözli. A gyerekekkel nagyon türelmes és jámbor.

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Vizsla: A rövid szőrű magyar vizsla nemcsak vadászkutya, hanem a család kedvence és a gyerekek játszópajtása is, hiszen intelligenciája, alkalmazkodóképessége minderre alkalmassá teszi. Nyugodt, jóindulatú, érzékeny, a durva bánásmódot nehezen viseli, de a szerető gazdának a csillagokat lehozná az égről. Rendkívül könnyen tanítható, de házőrzőnek nem alkalmas: a besurranót éppúgy körül rajongja, mint a közeli barátot.

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Ír szetter: Élénk, mozgékony, játékra mindig kész kutya. Népszerű családi kedvenc, de nem szabad elfelejteni, hogy sok mozgást és foglalkozást igényel.

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Uszkár: Az uszkár kivételes szellemi képességekkel rendelkezik, és nagyon igényli a szoros kapcsolatot. Rengeteg dolgot magától a gazditól, őt figyelve sajátít el. Felettébb energikus, élénk. A legkisebb gazditól kapott simogatástól is elolvad. Bújós és simulékony, nagyon érzékeny lélekkel.

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Labrador retriever: Kiegyensúlyozott, és számos pozitív tulajdonsággal rendelkező kutya, Az agresszivitás és a félénkség egyaránt távol áll tőle. Nagyon értelmes állat, szeret a gazdájával és a gazdájának dolgozni. Engedelmes, készséges, játékos, igazi családi kutyafajta.

A 10 legjobb fajta, ha kutyát akarsz a gyereknek

Golden retriever: Rendkívül barátságos fajta, ezért kiváló családi kutya és jó választás gyerek mellé. Nagyon ragaszkodik gazdájához, gyorsan tanul. Játékos, ugyanakkor kiváló vadászkutya, de szelíd pajtása a gyerekeknek, hibátlan temperamentumú. Intelligens, könnyen képezhető, igazi családi kedvenc, mindenkivel barátságos.

Ez is érdekelhet: