Gyerek

A kutya a gyerek legjobb barátja?

A gyermekeket nagyobb elégedettséggel tölti el a kutyájukkal való kapcsolat, mint a testvéreikkel - állítják a University of Cambridge kutatói.
2017. Február 01.

A kutya a gyerek legjobb barátja?

A kutatás újabb bizonyítékul szolgál arra, hogy a háziállatok nagyban befolyásolhatják a gyermekek fejlődését, pozitív hatással vannak a szociális készségek fejlődésére és érzelmi jólétre.

A nyugati háztartásokban a háziállatok tartása majdnem olyan gyakori, mint a testvérek előfordulása. “Akinek volt gyermekkorában kis kedvence, tudja, hogy mekkora szeretettel lehet feléjük fordulni és igazi társra lehet lelni bennük.” – mondja Matt Cassells, (Gates Cambridge Scholar, Department of Psychiatry) a tanulmány vezetője.

A kutatók 77 többgyermekes családból vizsgálták a gyermekek kapcsolatát a háziállatokkal és a testvéreikkel. A gyermekek erősebb kapcsolatról számoltak be az állataikkal, különösen a kutyáikkal, a testvéreikkel való kapcsolatukkal összehasonlítva. Ez a kapcsolat kevesebb konfliktussal jár és nagyobb elégedettséggel tölti el őket.

Feltehetnénk a kérdést, hogyan lehetséges ez, hiszen az állatok nem értik a nyelvünket és nem is tudnak válaszolni? “Akár előnyt is jelenthet a kapcsolatban, hogy az állatok nem beszélnek vissza, hiszen ezáltal nem tudnak ítélkezni.” – magyarázza Cassells.

A tanulmány a Journal of Applied Developmental Psychology folyóiratban jelent meg.

Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Medipress