Gyerek

9 életre szóló lecke, amit a gyerekek megtanulhatnak a kutyától

A kutyák sok mindent megtanítanak nekünk az életről, a szeretetről és a hűségről, ha a gyerek mellett kutya van, az nagyban hozzájárulhatnak ahhoz, hogy kedves, boldog és egészséges emberré váljon.
2022. Június 07.
9 életre szóló lecke, amit a gyerekek megtanulhatnak egy kutyától (fotó: Getty Images)

1. Mozgásban tart

A kutyák szeretnek sétálni, labdát kergetni, futni és ugrálni, ami a gyerekeket is sétára, futásra és ugrálásra készteti. Ez mind jó dolog! És mégis, az emberekhez hasonlóan a kutyák manapság többet alszanak és kevesebbet mozognak, mint elődeik. Ez azt jelenti, hogy a táplálkozási igényeik is megváltoztak, ami miatt kiegyensúlyozottabb étrendre van szükségük, amely a sovány fehérjéket tápláló gyümölcsökkel és zöldségekkel vegyíti.

2. Megtanít az együttérzésre

A kutyatartás segít az empátia kialakításában már gyerekkortól kezdve, mert a gyerekek úgy fognak gondolkodni, aggódni és törődni a kölyökkutyájukkal, ahogyan eddig senki vagy semmi mással önmagukon kívül.

3. Felelősségteljessé tesz

Az egyik legfontosabb életre szóló lecke, amit a gyerekek megtanulhatnak a kutyatartásból, az a felelősségtudat és a kötelezettségek betartásának fontossága. Ennek oka, hogy függetlenül attól, hogy mi történik az ember életében, jó vagy rossz, a kutyáknak továbbra is szükségük van ételre, vízre, törődésre, mozgásra és figyelemre. A kutya gondozásában való aktív részvétel lehet a gyermek első igazi felelősségvállalása, és ez kihat a teljes életükre.

4. A játék megbecsülése

A játék elősegíti a képzelőerőt, a kreativitást, a problémamegoldást és az érzelmi jólétet, de ahogy felnőtté válunk, úgy veszítjük el a kedvünket a játszástól, a játékosságtól. A kutyák a játékidő élő megtestesítői, és egy életre szólóan elősegítik a játék, a bolondozás és a szórakozás megbecsülését.

5. A sérelmek elengedése

Léptél már rá véletlenül egy kutya farkára? Neheztelt rád, vagy ugyanolyan szenvedéllyel szeretett tovább? A kutyák segítenek a gyerekeknek megtanulni bocsánatot kérni, megbocsátani és megbocsátást kapni, olyan életleckéket, amelyek nemcsak őket teszik jobb emberré, hanem a világot is egy jobb hellyé.

6. Szeretetet adni, amikor szükség van rá

A kutyák hihetetlenül jól érzékelik a félelmet, az aggodalmat és a szomorúságot, és mindig ott vannak mellettünk, amikor a legnagyobb szükségünk van rájuk. Milyen csodálatos lenne, ha a gyermeked is ilyen jól ráhangolódna azok érzelmeire, akiket szeret. Ezt megtanulhatják, ha van egy kutyájuk.

7. A külvilág megbecsülése

A legtöbb kutyát lenyűgözik a tűzcsapok és a postaládák, de imádják a zöld füvet, a botokat, a mókusokat és mindent, amit a külvilág kínál. Ha a gyerekeid kutyával nőnek fel, ők is sok időt töltenek majd a szabadban, és megtanulják értékelni a természetet és az egyszerű dolgok szépségét.

8. Hűségesnek lenni

Mindenki, akinek volt már kutyája, ismeri a kutyák rendíthetetlen odaadását, azt, ahogyan mindig ott vannak melletted, akár játszani, akár védeni kell. Ha összehozol egy kutyát és egy gyermeket, egy életre szóló kötelék születésének lehetsz tanúja. A kutyák eredendően tudják, hogyan kell jó barátnak lenni, és megtanítanak minket arra, hogy jobb barátok legyünk, pusztán azzal, hogy mellettünk léteznek.

9. A pillanat megélése

A kutyák a pillanatnak élnek, nem aggódnak a munkahelyi prezentációk vagy az első iskolai nap miatt. Mi, szülők olyan nagy nyomást érzünk, hogy a jövőre készítsük fel a gyerekeinket, de van még ennél is fontosabb lecke, amit a kutyák tudnak belénk sulykolni: hozzuk ki a legtöbbet a mából. Éljünk a pillanatnak, és találjunk örömet az apró dolgokban.(Cikk forrása: fatherly.com)