Kisgyerek

Úgy tűnik, nem a kutya fajtája határozza meg, hogy viselkedik majd

Ha kutyát szeretnétek, és a családban gyerek is van, akkor bizonyára már te is találkoztál azzal a vélekedéssel, hogy a kutyák viselkedését a fajta határozza meg. Úgy tűnik azonban, hogy ez nem így van.
2022. Május 02.
Úgy tűnik, nem a kutya fajtája határozza meg, hogy viselkedik az állat (fotó: Getty Images)

A Massachusettsi Egyetem kutatóinak nemrégiben megjelent tanulmányából, amelyben több mint kétezer kutya genomját vizsgálták meg és 18 ezer kutyatartó beszámolóit elemezték az derült ki, hogy a háziállatok viselkedését elsősorban a nevelés, nem pedig a fajta határozza meg –  írja a Qubit.

A kutatókat az érdekelte, hogy valóban megvannak-e egy adott kutyafajtában azok a tulajdonságok, amelyeket nekik szoktak tulajdonítani, és ha igen, akkor az milyen mértékben öröklődik a keverékek esetében. Nem a testi jellemzőkre voltak kíváncsiak, hiszen az egyértelmű, ezt senki nem vitatja, pl. hogy a mopsz nehezen lélegzik. Inkább arra voltak kíváncsiak, hogy öröklődik-e a keverék kutyáknál a fajtákra jellemzőnek gondolt viselkedés. Úgy tűnik, hogy nem ez, hanem a nevelés határozza meg, hogy egy kutya hogy viselkedik.

Kathleen Morrill, a tanulmány vezető szerzője szerint a keverékek tökéletesen alkalmasak arra, hogy a viselkedés és a genetika kapcsolatát kutassák, és az eddigi adatok alapján úgy tűnik, hogy még fajtán belül is elég nagy a szórás például engedelmesség tekintetében, a származás pedig alig befolyásolja az állatok viselkedését.

Azt ugyanakkor nem vitatja a tanulmány, hogy egyes viselkedésformák könnyebben öröklődnek, mint mások, így ebből a szempontból a fajtának mégis van valami szerepe. Ahogy a Qubit cikke fogalmaz, az kijelenthető, hogy a barátságos labrador vagy az idegbeteg csivava legendájának csak annyi alapja van, amennyit az ember hozzátesz a kutya neveléséhez.

Elinor Karlsson, a tanulmány társszerzője szerint ennek a közekeletű hiedelemnek javarészt az lehet az oka, hogy az emberek szeretnek mintázatokat keresni mindenben.

Nem minden adat támasztja alá ezt az elképzelést – hívja fel a figyelmet a Qubit és itt egy 2017-es magyar tanulmány eredményét idézni: Kubinyi Enikő és Turcsán Borbála, az ELTE etológusai arra jutottak, hogy a keverékek viselkedése eltérhet a fajtatiszta kutyákétól, és így gyakorlatilag egy sajátos külön fajtát alkotnak.

Claire Wade, a Sydney-i Egyetem biológusát nem lepte meg a kutatás eredménye, szerinte a különböző kutyák különféleképpen viselkednek, ezt támasztja alá az is, hogy a fajtatiszta kutyák esetében is nagy szórást figyeltek meg az eredményekben.

Forrás: Qubit.hu