Kisgyerek

Pakolgatós játékok: ez a legjobb szórakozás!

Életkori sajátosság a rakosgatás, ebből ered a kisgyerek számos önálló játéka. Megpakolja a dömpert építőkockákkal, szállítja, kiborítja, majd fordul is vissza a következő szállítmányért.
2008. Január 26.

Pakolgatós játékok: ez a legjobb szórakozás!

Mindent bele!

– Gyűjtsük vödörbe a kockákat, csigákat, tavalyi vadgesztenyéket, makkokat. Alig raktuk tele a homokozóvödröt, máris kiborítja a kisgyerek! Kezdődhet elölről az egész.

– Rakosgassunk átlátszó műanyag edénybe apró tárgyakat. Kisgyerekünk hosszasan elszórakozik azzal, hogy kezét is bedugja melléjük, és szemléli: kint van vagy bent?

– A különböző formák felismerése és a megfelelő formájú lyukba illesztése nem könnyű feladat! Otthon is készíthetünk ilyen játékot: vágjunk egy cipősdobozba akkora lyukat, mint a baba ökle, és adogassuk neki a kockákat. Bedobálja őket a lyukon, majd kiönti őket.

Egész nap rámol!

Egyéves kor körül a pakolászás a legkedvesebb játék. Adjunk elegendő rámolnivalót a keze ügyébe, hogy ne a könyvespolc legyen a mindennapos áldozat.Kisebb és nagyobb kartondobozok autó, hajó, babakocsi gyanánt szolgálhatnak. A dobozt vonjuk be öntapadós tapétával, így tartósabb, keskenyebbik oldalán szúrjunk két lyukat, és fűzzünk át rajta régi övet vagy pántot, hogy húzni lehessen. Egy nagyobb ládában gyűjtsük a szállítanivalót: kiürült flakonokat, kisebb dobozokat, műanyag tégelyeket. A kisgyerek bepakolja, elhúzogatja a lakásban, majd visszarakosgatja.Egy nagyobb átlátszó műanyag flakonba apróságokat (csiga, gomb, makk, kavics) potyogtathat bele, majd kiszórhatja őket. A kisgyerek nagyon szereti ezeket a pici tárgyakat, de csak akkor adjunk neki ilyesmit, ha mellette ülünk, és figyelünk, nehogy bekapja valamelyiket.A babákat és plüssállatokat a babakocsiba, kiságyba, babafotelba ülteti, majd máris kiveszi, máshova rakja. Kisebb és nagyobb dobozok, különböző méretű babák és állatok testre szabott kihívást jelentenek a kis rendezkedőnek. Mit hova? Mi hol fér el?A kockák, teherautók, munkagépek, homok, kavics, kisebb kövek rengeteg játéklehetőséget kínálnak a szállításra, rakodásra. Azonban azt tartsuk észben, hogy most még nem az eredmény ösztönzi a kisgyereket (például nem kész várat, alagutat akar létrehozni), ne is késztessük őt idő előtt erre. Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: Kismama magazin