Kisgyerek

Pszichés problémával először orvoshoz vigyük a gyereket!

Bepisilés, fejfájás, folyamatos sírás, kiütések, figyelmetlenség, a beszéd elmaradása - tipikusan pszichés problémákra utaló jelek. És tipikusan olyanok, amelyek hátterében egyszerűen, vagy éppen nehezebben kezelhető betegség is állhat.
2013. Augusztus 24.

Talán fölöslegesen lefutott körnek tűnhet egy nehéz élethelyzetben lévő gyereket, anyát orvoshoz küldözgetni, miközben üvölt a dologról, hogy a problémának pszichés gyökere lehet. De vigyázzunk, léteznek csapdák.

Újra bepisil

Gabi azzal keres fel, hogy négyéves kisfia időnként bepisil, az éjszakai ágytisztaság is már szép emlék. A család válás miatt költözik, a légkör nem túl rózsás, bár a szülők próbálnak szépen válni. Az anya kérése, hogy találjunk valamilyen jó módszert a szobatisztaság visszaállításához, vagy ha így nem megy, keressünk a kisfiúnak pszichoterapeutát.

Bár minden jel arra utal, hogy a válás és a költözés viseli meg a kisfiút, elsősorban azt javaslom, hogy nézze meg orvos, küldjenek vizeletmintát tenyésztésre és kérjenek szakorvosi vizsgálatot. Kiderült, hogy Petinek krónikus húgyúti fertőzése van, emiatt tartja nehezen a vizeletét. A célzott antibiotikumkúra után megszűnt a probléma.

Rossz anya vagyok!

Erika kisfia hathetes volt, amikor megkerestek. A baba éjjel-nappal üvöltött, csak szopizás közben volt nyugodt. Erika saját magának keresett segítséget, úgy érezte, alkalmatlan az anyaságra, biztos ezért sír ennyit a baba. Már az is megfordult a fejében, hogy egyszerűen kidobja az ablakon, vagy otthon hagyja, és ő elmenekül, esetleg örökbe adja. Beni valóban folyton sírt, vagy nyűglődött, a látogatás alatt is alig tudtunk beszélgetni. Kérdésemre Erika elmondta, hogy a baba széklete híg, a popsija piros, és a kezén, lábán piros, száraz bőrfelületek vannak. Javasoltam, hogy tartson tíznapos teljesen tejmentes diétát, és közben figyelje, hogy javul-e a baba állapota. Ha ez nem hoz megkönnyebbülést, keressen fel gyermek gasztroenterológust. Ez a diéta sikertelensége miatt meg is történt. Az orvos további ételféleségeket tett tiltólistára: a tej mellett a tojást és az olajos magvakat is elhagyta Erika. Benit mintha kicserélték volna. Az állandó sírás és a bőrtünetek megszűntek. Erika már nem akarta kidobni az ablakon. Végre lehetővé vált, hogy éjjel többet aludjon, az éjszakai szoptatás csak szoptatás volt, nem kellett órákig sétálgatnia a síró kisfiúval. És nem volt szüksége pszichológusra sem.

Szelektív hallás?

Rozi ötéves. A szülei és az óvónők egyik napról a másikra azt tapasztalták, hogy nem figyel, ha szólnak neki, a kéréseket elengedi a füle mellett, és csak akkor reagál, ha rákiabálnak. Mivel a kislánynak voltak dacos időszakai, ezt az “alkalmi süketséget” is dacnak tartották. Rozinak pár hónapja született kistestvére, ezért lenne is oka dacosságra.

Bár a feltételezés megalapozottnak tűnt, javasoltam, hogy a pszichés okok felgöngyölítését megelőzően vigyék el a kislányt fül-orr-gégész szakorvoshoz. Kiderült, hogy Rozinak kétoldali középfülgyulladása van, melynek egyetlen látványos tünete a halláscsökkenés volt.

A szakorvosi vizsgálat és az orvos által irányított terápia mind a három esetben gyors javulást és megnyugvást hozott. Egyik esetben sem járt volna jól a család, ha pszichés problémaként kezeljük tovább a helyzetet. Természetesen lehet a megbetegedések hátterében pszichés ok, amellyel lehet, sőt tanácsos foglalkozni. De nem a szakszerű diagnózis és a szakorvosi kezelés helyett.