Kisgyerek

Rákkeltő anyagot találtak Ikea-bútorokban

Egy technológiai hiba miatt mérgező anyag került az IKEA egyes termékeibe. Az IKEA vizsgálata szerint a szennyezett termékek nem kerültek Magyarországra.
2017. November 22.

Rendkívül mérgező diklórbenzol-tartalmú alapanyag felhasználásával készült termékek kerültek forgalomba több IKEA áruházban is. A BASF német vegyipari cég látta el alapanyaggal az IKEA-t. Az IKEA azonnal leállította az érintett bútorok árusítását. A vásárlók visszaválthatják a termékeket – írja az Index.

A diklórbenzol erősen rákkeltő anyag, károsítja a szemet és a bőrt, valamint légzőszervi megbetegedést is okoz.

A BASF közlése szerint a diklórbenzolt augusztus 25. és szeptember 29. között alkalmazta, a hiba a gyártási folyamat közben történt. 7500 tonnányi termék gyártását érintette.

Az IKEA több országban (Hollandia, Belgium, Norvégia, Franciaország, Svédország és Dánia) azonnal leállította több modell gyártását.

Az érintett bútorok a MORGEDAL, MATRAND, MYRBACKA, HÖVÅG, HAFSLO és HYLLESTAD termékcsaládba tartozó egyes termékek, illetve a HOLMSUND, EKERÖ, FRIHETEN, STRANDMON, KLIPPAN, VALLENTUNA, EVERTSBERG és KIVIK termékcsaládba tartozó egyes termékek.

Az IKEA közölte, hogy vizsgálatuk szerint a szennyezett termékek nem kerültek magyarországi áruházakba. Így nem hívja vissza a termékeit Magyarországon. Azt is közölték, hogy az IKEA minden termékében tiltja a diklórbenzol felhasználását, ezzel együtt a megnövekedett diklórbenzol szintnek semmilyen egészségügyi kockázata nincs, a magyar vásárlókat nem érinti semmilyen veszély.

Az IKEA közleményében azt írja, hogy bárki, aki a közelmúltban, illetve ezt követően a fent felsorolt termékek bármelyikéből vásárolt nem szenvedhetett semmilyen egészségügyi kárt, a termékek biztonságosak, senkire nem jelentenek veszélyt, így az IKEA ezen termékeit nem hívja vissza itthon.

Kapcsolódó cikkeink veszélyes termék témában:

  • Mi az a BPA? És veszélyes?
  • Rákkeltő a feldolgozott hústermékek és a vörös hús is?
  • Rákkeltő húsok: a legfontosabb kérdések és válaszok
  • Forrás: Index.hu