Kisgyerek

Valószínűleg rákkeltő a WHO szerint a talkum, amely a babahintőporok egyik alapanyaga

Az Egészségügyi Világszervezet rákellenes ügynöksége "valószínűleg rákkeltőnek" minősítette a talkumot, ám egy külső szakértő óva intett attól, hogy a bejelentést félreértelmezzék.
2024. Július 10.

A WHO Nemzetközi Rákkutatási Ügynöksége (IARC) döntésének alapja az, hogy “korlátozott bizonyíték” áll rendelkezésre arró, hogy emberekben petefészekrákot okozhat a talkum. Arra elegendő bizonyíték van, hogy patkányokban rákot okozhat. Emberek esetében a legjelentősebb kitettség a talkum bányászata, feldolgozása, valamint a termékek előállítása során történik.

hintőpor

Kép: Getty Images

A talkum a természetben előforduló ásványi anyag, amelyet a világ számos részén bányásznak, és gyakran használják hintőpor előállítására.

Az ügynökség szerint számos olyan tanulmány létezik, amely következetesen kimutatta a petefészekrák arányának növekedését azoknál a nőknél, akik talkumot használnak a nemi szervükön. Nem zárható ki azonban, hogy a talkum rákkeltő azbeszttel volt szennyezve.

„Az ok-okozati szerepét nem lehetett teljes mértékben megállapítani” – olvasható az IARC a The Lancet Oncology című szaklapban közzétett tanulmányában. Kevin McConway, a brit Open University statisztikusa, aki nem vett részt a kutatásban, arra figyelmeztetett, hogy az IARC értékelése esetében “a legnyilvánvalóbb értelmezés valójában félrevezető”. Az ügynökség célja csupán az, hogy “választ adjon arra a kérdésre, hogy az anyag potenciálisan rákot okozhat-e, bizonyos, az IARC által nem részletezett feltételek mellett” – mondta. Szerinte mivel a vizsgálatok megfigyelésen alapultak, és így nem tudták bizonyítani az ok-okozati összefüggést.

Ezzel párhuzamosan az IARC az akrilonitrilt, egy polimerek előállításához használt kémiai vegyületet az “emberre nézve rákkeltőnek” minősítette, ami a legmagasabb figyelmeztetési szint. Elegendő bizonyítékot találtak arra, hogy, az akrilnitrilt a tüdőrák kialakulásával hozza összefüggésbe. Az akrilnitrilből készült polimereket a ruhaszálaktól kezdve a szőnyegekig, a műanyagokig és más fogyasztási cikkekig sok mindenben használják.

(sciencealert.com, iarc.who.in)