Kisgyerek

Tényleg látnak olyan dolgokat a gyerekek, amit mi nem?

Nem ritkák a közösségi médiában azok a posztok, amelyekben gyerekek ”szellemeket észlelnek”, de sokan tapasztaltunk vagy hallottunk hasonló történeteket.
2022. November 04.
kisgyerek mutat
Látják a gyerekek a szellemeket?

Halloween, mindenszentek és halottak napja idején több olyan videóval találkozhatunk a közösségi médiában, amik gyerekek általi szellemészlelésekről szólnak. Sokan hisznek abban, hogy a kisebb gyerekek látják a szellemeket, észlelnek olyan dolgokat, amiket az idősebbek, a felnőttek nem. Számos szülőnek van olyan története, amikor a saját gyermeke olyasmit figyelt egy alkalommal vagy akár ismételten, amit ő nem látott és hallott, de legalább egy-egy ismerőstől biztosan hallott mindenki hasonlót.

Arra a kérdésre, hogy a gyerekek valóban láthatják-e a szellemeket, nincs konkrét, bizonyítható válaszunk, mindenesetre nem példa nélküli, hogy ilyesmiről számoljon be valaki, és a gyerekek fejlődését tekintve sincs ezzel semmi probléma.

A TikTok videómegosztón is találkozhatunk sok olyan poszttal, amelyeket szülők töltöttek fel a gyerekük hátborzongató, természetfeletti élményéről. A négy gyermeket nevelő Mara Doemland például arról számolt be, hogy két fia, Murphy és Indy is 18 hónapos korukban kezdtek el szellemeket látni. Míg Murphy „játékosabb” kapcsolatot alakított ki a feltételezett szellemekkel, Indy még mindig fél, írja a Parents portál.

Doemland elmondta, hogy Indy hetente néhány este szellemet észlel a szobában, és nagyon kiborul. „A szoba sarka felé néz, és azt mondja: »Van ott egy szellem«, és ijesztő látni a félelmet az arcán. Megijeszt, mert annyira meg van győződve arról, hogy van ott valami.”

Az édesanya azóta olyan esti rutint alakított ki Indyvel, aminek során úgy tesz, mintha ”harcolna” a szellemmel, ütögeti a levegőt, amíg a gyermeke meg nem nyugszik.

A hasonló, különös, akár hátborzongató történetek sok szülőt késztetnek arra, hogy feltegyék a kérdést, hogy valóban láthatnak a gyerekek szellemeket? A kicsik jobban összhangban lehetnek a természetfeletti dolgokkal, mint a felnőttek?

A gyerekek hasonló élményeivel kapcsolatosan a portál dr. Jacquelne Woolley-t, a Texasi Egyetem pszichológia professzorát kérdezte, aki munkája során a gyerekek azon képességére összpontosít, hogy különbséget tudjanak tenni a fantázia és a valóság között.

Dr. Wooley azt sugallja, hogy sok feltételezett szellem-észlelés a kultúrának köszönhető. Elmondta, hogy azoknak a gyerekeknek, akik olyan háztartásban nevelkednek, ahol beszélnek természetfeletti lényekről, nagyobb valószínűséggel vannak ilyen élményei, míg azok a gyerekek, akik nincsenek ilyen jellegű beszélgetéseknek kitéve, kevésbé valószínű, hogy így azonosítják ezeket.

Bár Doemland szerint Indy nem feltétlenül tudja, mi az a szellem, valószínűleg ezt a kifejezést a testvéreitől tanulta. Amikor először sírni kezdett és a szoba sarkában mutatott dolgokat, a testvérei azt mondták neki, hogy amit lát, az szellem lehet, ő pedig azóta társítja hozzá a kifejezést.

A portál szerint Halloween idején egyre elterjedtebb ez a jelenség, amikor ezek a témák jobban előtérbe kerülnek.

Függetlenül attól, hogy valaki hisz-e a szellemekben vagy nem, illetve abban, hogy a gyerekek látják a szellemeket, nem mindegy, hogy reagál, ha a gyermek ”kísértetet lát”. Hogy mi a teendő ebben a helyzetben, az a végső céltól függ – ha valaki meg szeretné erősíteni a gyermeke természetfelettibe vetett hitét, ő valószínűleg más megközelítést alkalmaz majd, mint az, akinek a gyermeke megijedt, és vigasztalni kell.

A félelem csillapításának legegyszerűbb módja az lehetne, ha a szülő azt mondja a gyermekének, hogy „a szellemek nem léteznek”, ez mégsem a legjobb megoldás dr. Wooley szerint. Ahogy a gyermek azt is tudja, hogy a szörnyek valójában nincsenek az ágya alatt, úgy valószínűleg arra is rájön, hogy a szellem, amit lát, fizikailag nem igazi, de ettől függetlenül az élményhez még mindig erős érzelmei kapcsolódnak.

A félelem érvénytelenítése helyett a szakember egy megnyugtató módszert javasol. Ha a gyermek fél a szellemtől, amit látott, azt tanácsolja, hogy kérjük meg, hogy írja le részletesen az alakot. „Ha a szellemnek igazán ijesztő tulajdonsága van, akkor megpróbálhatod enyhíteni azt” – mondja dr. Woolley. „Tehát azt mondod, hogy a szellemnek nagyon hegyes fogai vannak? Képzeld azt, hogy a fogai kiestek.”

A szakértő szerint az ijesztő ingerek kevésbé ijesztő módon történő megfogalmazása segíthet enyhíteni a kisgyermek félelmeit, és el is űzheti nála a szellemet.

Arra tehát, hogy valóban nyitottabbak-e a gyerekek a természetfeletti észlelésre, láthatják-e a szellemeket, biztos választ nem tudunk adni, mindenesetre érdekes, sőt akár hátborzongató beszámolókat is hallani hasonló esetekről. Te mit gondolsz? Látják a gyerekek a szellemeket? Akár volt hasonló élményed a gyermekeddel? Írd meg nekünk!

Forrás: parents.com

Nyitókép forrása: Getty Images