Kisgyerek

Szoptatás: így válts mellet

Már biztos megtaláltad azt a szoptatási pozíciót, ami mindkettőtök számára előnyös. De hogyan tedd át az egyik melledről a másikra? Ehhez adunk segítséget.
2016. Szeptember 29.

Figyeld a babád jelzéseit

Hogyan válts oldalt?

Ha nem tart szünetet a kisbabád evés közben, ha nem nyitja ki a száját, hanem folyamatosan rátapad a melledre, akkor használd a kisujjad. Dugd be a szája sarkába a két ajka közé. Ettől ki fogja nyitni a száját, megszakítja a szopást és elengedi a mellbimbódat. Ha már úgy érzed, mindent kiszívott az egyik melledből, akkor épp itt az ideje egy egyperces “büfi-szünetnek”. Utána tedd át a másik melledre.

Mikor válts mellet?

Nincs meghatározott időtartam arra vonatkozóan, meddig kell szopiznia egy kisbabának. Ha úgy látod, hogy még mindig aktívan szív és nyel, akkor biztos lehetsz benne, hogy elegendő tejhez jut. Ha ez a szívó-nyelő minta leáll, ideje oldalt változtatni.

A legtöbb kisbaba úgy lakik jól, ha mindkét mellből kiszívja az anyatejet, de persze olyanok is akadnak, akik jól laknak az egyikből is. Mindkét lehetőség teljesen normális. Ha jól gyarapodik a súlya, van elég pisis és kakis pelusa, nincs gond.

Mi van akkor, ha az egyik oldalt jobban szereti?

Nagyon sok nőre jellemző, hogy az egyik mellében több és jobban áramló tej van, emiatt azt az oldalt jobban kedvelheti a kisbaba. Ha neked is van kedvenc pozíciód, akkor erre még nagyobb az esély. Ha te is szívesebben tartod mondjuk bölcsőtartásban és eteted a bal melledből, mert úgy kényelmesebb a kisbabádat tartani, ő is jobban fog ahhoz az oldalhoz ragaszkodni. A legtöbb esetben ez nem is okoz semmiféle problémát.

Ha azonban a kisbabád teljesen elutasítja az egyik oldalt, akkor neked kell tenned annak érdekében, hogy fennmaradjon a tejelválasztás. Abból a melledből kézi vagy elektromos mellszívóval fejd ki a tejet. Emellett próbáld meg finoman visszaterelni arra az oldalra is a kisbabádat. Akkor kínáld meg a (megtelt) melleddel a kisbabádat, amikor már szinte alszik vagy épp, hogy csak felébredt, vagy pedig akkor, amikor hordozókendőben van rajtad, miközben te mozogsz.

A cikk forrása itt.

Ez is érdekelhet: