Kisgyerek

Bárcsak tudtam volna ezeket az elválasztásról

A legtöbb elválasztással kapcsolatos tanács arról szól, hogy az anya a baba igényeihez igazodjon.
2022. Február 15.
Amit nem tudtam az elválasztásról, bár tudtam volna (fotó: Getty Images)

A lányom egy napos volt, és boldogan ette a tápszert, amikor egy nővér a kórházban megkérdezte, hogy nem szeretnék-e szoptatni. Mondtam neki, hogy sajnos olyan gyógyszert szedek, ami kizárja a szoptatást. Megkérdezte mit szedek, utánanézett és kiderült, hogy az általam szedett gyógyszer mellett szabad szoptatni, csak nagyon minimális mennyiség kerül át az anyatejbe és nem valószínű, hogy az bármilyen hatással lenne a babára. Szóval, nyugodtan szoptathatok, ha akarok. Azt hittem felrobbanok.

Visszapillantottam hat évvel korábbra, arra a két orvosra, akik azt mondták az első gyerekemnél, hogy nem szoptathatom a gyógyszer miatt. Ugyanerről a gyógyszerről volt szó.

Minden szülőnek megvan a választása, hogy úgy táplálja a gyermekét, ahogyan azt ő a legjobbnak tartja. A csecsemő táplálása a legfontosabb dolgok egyike, függetlenül attól, hogy milyen módon táplálják.

“Teljesen rajtad múlik, szeretnéd kipróbálni?” –  kérdezte a nővér szelíden. Ránéztem a kislányomra és a páromra, és meghoztam a döntést, hogy szoptatni fogom. Óvatosan a mellbimbómhoz vezettem a száját. Azonnal tudta, mit kell tennie. Így kezdődött a közös szoptatási utunk.

Mivel ez volt az első szoptatásom volt, nem sokat tudtam az elválasztásról. A lányom 2 és fél éves volt, amikor elkezdtem gondolkodni rajta. Vannak gyerekek, akik maguktól elválasztják magukat, és vannak szülők, akik úgy döntenek, hogy elválasztják őket. Én akkor úgy éreztem, eljött ennek is az ideje.

Amikor elkezdtem az elválasztást, rengeteg változás történt bennem mind fizikailag, mind mentálisan. Nem tudtam, hogyan állítsam le a tejtermelést. A melleim minden alkalommal keményedtek, amikor kihagytam néhány napot. Az anyukacsoportok és a barátaim segítettek abban, hogyan is csináljam. Segítettek abban is, hogy megbeszéltük, hogyan lehet a legjobban elválasztani a babákat, például hogy figyelni kell az érzelmi szükségleteikre. Úgy gondolom, hogy több mentális támogatásra van szükségünk nekünk, szülőknek, akik el akarjuk választani a babát, de nem tudjuk, hogyan gondoskodjunk a magunkról – nem csak a babáról -, ebben a folyamatban.

Az elválasztás nem volt könnyű folyamat. Íme, mit szerettem volna tudni, amikor készen álltam arra, hogy befejezzem a szoptatást.

Készíts saját ütemtervet

Nem baj, ha elkezdesz elválasztani, majd abbahagyod az elválasztást, és újra elkezded. Az elválasztás közepén utaztam Washingtonba, hogy segítsek megszervezni egy rendezvényt. Amikor visszatértem, a lányomnak fülgyulladása lett. Visszautasította az ételt és a folyadékok zömét, ezért úgy döntöttem, hogy ideiglenesen visszatérek a szoptatáshoz, hogy biztosítsam a táplálkozását.

Lassú elválasztás ajánlott

Nem ajánlott a hirtelen elválasztás, mert tejcsatorna-elzáródáshoz, mellgyulladáshoz vezethet. Ha nem fokozatosan csökken a tejtermelés, akkor az a hormonális változások miatt az érzelmekre is komoly negatív hatással lehet. A lassú, fokozatos abbahagyása a szoptatásnak érzelmileg és fizikailag is könnyebb. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy két etetés között hosszabb időt kell kihagyni vagy egy-egy szoptatást teljesen elhagyni pár naponta.

A melleid másképp nézhetnek ki

A mellek kisebbek vagy más alakúak lehetnek az elválasztás után. Erre érdemes lélekben felkészülni. Nem mindenkinél drasztikus a változás és nem is feltétlenül negatív irányú.

Máshogy is tudtok kötődni

Ha nem szoptatsz többé, akkor is lehetnek fontos, kiemelt pillanataitok a nap folyamán, ilyen a mesélés, ölelés. A szoptatás sok fajta szerepet tölt be, többek között a kettesben töltött időt, a meghittséget, vigasztalást. Elkezdtem lefekvés előtt 15 percet ölelgetni a lányom. Imádja ezt a különleges időt, amikor mindenféle butaságokat suttogunk egymásnak és vihogunk. Ez érzelmileg is megkönnyítette számomra az átállást.

Az elválasztás különböző érzelmeket hozhat felszínre

Teljesen normális, hogy a szoptatás befejezése különféle érzelmeket vált ki belőled. Előfordulhat szomorúság, szorongás vagy gyász, de boldogság és megkönnyebbülés is.Az én esetemben tudtam, hogy ez az utolsó esélyem a szoptatásra, mert nem lesz több gyerekem. Szóval nagyon szomorú voltam a befejezés miatt, bár tudtam, hogy eljött az ideje. Mindez azt is jelentette, hogy a kislányom valóban kilépett a baba korszakból, ami ünnep volt, de egy kicsit gyászoltam is.

Legyenek körülötted támogatók

Ha van egy erős támogató hálód a folyamat során, az mindent megváltoztathat. Támogató lehet egy szoptatási tanácsadó, egy perinatális mentálhigiénés terapeuta, egy barát vagy egy családtag. Hasznos és fontos is, hogy tudj kivel beszélni, tanácsot kérni, hogy meg tudd osztani mit élsz át.(Cikk forrása: parents.com)