Kisgyerek

Tornázz a babáddal!

Ahogy cseperedik a pici, szeretnél újra visszatérni a fitneszterembe, de nem tudod kire bízni a kicsit? Legközelebb vidd magaddal, és próbáljátok ki a gyerektornát!
2014. Április 04.

Egyre gyakrabban futni össze az edzőtermek öltözőjében óvodás-, iskoláskorú kisgyerekkel. Amíg a szüleik keményen edzenek, ők is egészségesen töltik az időt, miközben remekül szórakoznak. A tornaoktatás során a gyerekek játékos formában fejleszthetik koordinációs képességeiket, és a mozgás észrevétlenül válik a mindennapjaik szerves részévé, így felnőttkorukban is nagyobb valószínűséggel kezdenek rendszeresen sportolni. Németh Regina, a Thor Gym gyermektorna-oktatója segített felvázolni, hogyan zajlik egy-egy foglalkozás, és mit nyerhetnek a gyerekek a mozgás révén, a sok örömteli perc mellett.

Biztos lábú bölcsődések (1–3 év)

Kicsit furcsállod, miért kellene tornáznia a picinek, mikor épp csak megtanult járni? Azért, mert a mozgás elősegíti az agyi fejlődését – megkönnyíti a nyelvtanulást, fejleszti a problémamegoldó készséget, és minél többet van közösségben, annál könnyebben teremt majd kapcsolatot az emberekkel a későbbiekben. Persze nem tornasorba állított kisgyerekekre kell gondolnod, a bölcsisek tornája ennél sokkal szórakoztatóbb. – Ebben a fiatal korban elsősorban a koncentrációfejlesztés a cél – árulja el Németh Regina. – A kicsik játszva ismerkedhetnek meg saját testükkel, miközben kúsznak-másznak és forgolódnak, a fitball-labdákkal, illetve az ugrálómatracon végzett gyakorlatok pedig az egyensúlyérzéküket fejlesztik.

Kedvenc gyakorlatok: mászás, térdelés, kúszás, járás, ugrálás, labdaérzék.

Nem túl óvatos óvodások (3–5 év)

Ebben a korban a kicsik többsége majd’ szétrobban az energiától, a szülők pedig nem győzik kifárasztani a gyereket a nap végére. Németh Regina is egyetért azzal, hogy az óvodások sokkal inkább igénylik a változatosságot, és nehezebb lekötni őket. A koncentráció mellett náluk az egyensúly-érzékelés, a fejlett mozgásszabályozás, valamint a kéz és láb helyes használatára tanító feladatok kerülnek előtérbe. Ezeket tökéletesen lehet gyakorolni egy gyerekgerendán vagy gyerekek számára készített felemás korláton, de nagyon szeretik például a sorversenyeket, mivel már éledezik bennük a versenyszellem és az önállóságra törekvés.

Kedvenc gyakorlatok: futás, ugrálás, bukfenc, lépcsőzés, szökellés.

Aktív kisiskolások (5–7 év)

Az egész napos ülés és fejtágítás után minden kisiskolás álma, hogy végre kiereszthesse kicsit a gőzt, ám erre a testnevelésórák nem mindig nyújtanak lehetőséget. A “legidősebbeknek” már összetettebb feladatok dukálnak, de persze náluk is a játékosság dominál. Ugrálással, előre-hátra bukfencekkel, akadálypályával és egy ugrószekrény segítségével nagyon jól fejleszthető a tér-idő dinamikájuk – mondja az oktató.

Kedvenc gyakorlatok: forgás, futás, ugrás, dobás, egyensúlyozás.

Forrás: Kismama magazin