Az, hogy mit eszünk, befolyásolja az agyunk kémiáját, az agresszióról például tudható, hogy részben a táplálkozás hiányából is ered. Az omega-3 zsírsavakat már korábban is összefüggésbe hoztál a mentális jólléttel, valamint azt már eddig is tudtuk, hogy fogyasztása enyhíti a gyulladásos állapotokat, erősíti az immunrendszert, csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, jót tesz a bőrnek. Ám most kiderült az is, hogy csökkenti az agresszió- írja a Pennsylvaniai Egyetem kutatásának eredményeiről a Penn Today.
A kutatásban közel négyezer, 16 és 60 év közötti résztvevő adatait vizsgáltak 1996 és 2024 között, az eredmények pedig arra utaltak, hogy az omega-3 zsírsav akár 28 százalékkal csökkentheti az agressziót.
„Eljött az ideje, hogy omega-3 pótlást alkalmazzuk az agresszió csökkentése érdekében”– mondja Raine. „Az omega-3 nem csodafegyver, amely teljesen megoldja az erőszak problémáját a társadalomban. De az eredmények alapján szilárdan hisszük, hogy segíthet és el kell kezdenünk cselekedni az új ismereteink alapján” – mondta Adrian Raine, a kutatás vezetője. Szerinte azok a szülők, akik agressziót tapasztalnak a gyermekükön, jó, ha beiktatnak a gyerekük étrendjébe heti egy-két extra adag halat is.