Pénztárca

Az egyéni vállalkozást szüneteltető kismamáknak is járhat a csed

Az ügyben egy jogvédő szervezet fordult a Kúriához.
2024. Április 04.
anya laptoppal
(Kép forrása: Getty Images)

Nyolc évvel az alkotmánybírósági határozat után a Kúria is kimondta, hogy azoknak az anyáknak is jár a csecsemőgondozási díj, akik a szülési szabadságuk idejére csak szüneteltetik, de nem szüntetik meg az egyéni vállalkozásukat – írja az Utcajogász közleménye alapján a Telex.

A portál szerint az egyik ügyfele ügyében azért fordult a szervezet a Kúriához, mert a korábbi alkotmánybírósági döntés ellenére a kormányhivatalok továbbra is elutasították azokat az anyákat, akik csak szüneteltették az egyéni vállalkozásukat.

A Fővárosi Törvényszék 2022-ben egy alkalommal már az alkotmánybírósági határozattal összhangban hozta meg döntését, a kormányhivatalok azonban az ezzel kapcsolatos gyakorlatukon nem változtattak az elmúlt két évben sem.

Az Utcajogász ismét a bírósághoz fordult, de az elutasította a kereseti kérelmet. A szervezet felülvizsgálati kérelmet nyújtott be a Kúriához, ami végül úgy határozott: „Nincs észszerű indoka annak, hogy társadalombiztosítási következmények szempontjából az egyéni vállalkozói tevékenység megszüntetése más, az érintett személyre kedvezőbb eredményre vezessen, mint az egyéni vállalkozói tevékenység szüneteltetése, és ezzel a biztosítás szünetelése”.

Az Utcajogász szerint a Kúria friss döntése ellenére „a kormányhivataloknak valószínűleg ezután sem lesz lehetősége az alkotmánybírósági döntéssel összhangban értelmezni a jogszabályt, emiatt pedig minden csedet igénylő, és a fentiek alapján elutasított kisgyerekes anyának a bírósághoz kell majd fordulnia, hogy megkapja a juttatásokat, amikre egyébként is jogosult”.

A jogvédő szervezet szerint a jogszabály módosítása jelentené a megoldást, ezért következő lépésként a Belügyminisztériumhoz fordul majd a módosításra vonatkozó javaslattal.