Pénztárca

Két gyerek két családi ellátás, kivéve, ha ikrek?

Jogosan gondolnánk azt, hogy ahol dupla pelenka fogy, ott minden családi ellátás is kétszeresen jár, de ez koránt sincs mindig így ikrek esetében.
2023. Szeptember 01.
Ikrek persellyel az asztalnál
Kép: Getty Images

Szinte mindenből kettő kell, ha egy családba ikrek érkeznek: dupla annyi pelenka, adott esetben tápszer, sokszor ruha is. Mégsem jár mindenből automatikusan kétszer annyi, mint egy baba esetén. Például nem jár dupla GYED, CSED – foglalja össze az Adozona.hu cikke. Lássuk sorban!

Csecsemőgondozási díj

Nem jár annyi CSED amennyi gyermek született. A csecsemőgondozási díj 168 napig jár, az összeg pedig egyszeres, függetlenül attól, hogy hány gyermek született egyszerre. Nem számít tehát, hogy ikrek születtek. Akkor sem, ha egyszerre négyen.

Gyermekgondozási díj

A gyermekgondozási díj legkorábban a csecsemőgondozási díj, illetőleg az annak megfelelő időtartam (168 nap) lejártát követő naptól a gyerek 2. életévének betöltéséig jár. Ikrek esetében azonban a gyerekek 3. életévéig jár.

Gyes

A gyermekgondozási támogatást a gyermekkel közös háztartásban élő szülők bármelyike igénybe veheti, alanyi jogon jár. A GYED ikreknél 3 éves korig járt, így a GYES is később indul: három éves kortól a tankötelessé válás évének végéig lehet igénybe venni.

A GYES összege bruttó 28 500 forint, és itt számít a gyerekek száma: az ikergyermekek számával szorzódik.

Anyasági támogatás

Az anyasági támogatás összege azonos a gyermek születésének időpontjában hatályos szociális alap összegének 225 százalékával, ez jelenleg 64 125 Ft, ikergyermekek esetén 300 százalékával, ami most 85 500 Ft. Ez azt is jelenti, ha ikrek születnek, akkor az annyiszor 85 500 Ft.

Családi pótlék

A családi pótlék nevelési ellátásból és iskoláztatási támogatásból adódik össze. Az iskoláztatási támogatás a tankötelessé válás évének november 1-jétől a tankötelezettség teljes időtartamára jár. Ha a tankötelezettség megszűnését követően köznevelési intézményben vagy szakképző intézményben tanul tovább a gyerek, akkor 20 éves koráig, sajátos nevelési igényű gyermek esetén a 23 éves koráig jár. A családi összege attól függ, hány gyermeket nevel a család. Tehát ikrek esetében is számít a gyermekek száma:

 • Egygyermekes család esetén 12 200 forint
 • Egy gyermeket nevelő egyedülálló esetén 13 700 forint
 • Kétgyermekes család esetén (gyermekenként) 13 300 forint
 • Két gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként)  14 800 forint
 • Három- vagy többgyermekes család esetén (gyermekenként) 16 000 forint
 • Három vagy több gyermeket nevelő egyedülálló esetén (gyermekenként) 17 000 forint
 • Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő család esetén, továbbá a gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, továbbá nevelőszülőnél elhelyezett tartós beteg, súlyosan fogyatékos gyermek után 23 300 forint
 • Tartósan beteg, illetve súlyosan fogyatékos gyermeket egyedül nevelő esetén 25 900 forint
 • Tartósan beteg, illetőleg súlyosan fogyatékos nagykorú személy esetén 20 300 forint
 • A gyermekotthonban, a javítóintézetben vagy büntetés-végrehajtási intézetben lévő gyermekvédelmi gondoskodás alatt álló, valamint szociális intézményben élő, nevelőszülőnél elhelyezett gyermek esetén, valamint a saját jogon ellátásban részesülő személy esetén 14 800 forint.

Családi adó- és járulékkedvezmény

Ebben az esetben számít a gyermekek száma, mert ettől függ, mennyi kedvezményre jogosult a szülő.

 • 1 gyermek esetén 66 670 forint,
 • 2 gyermek esetén 2×133 330 forint, vagyis 266 660 forint,
 • 3 vagy több gyermek esetében 3x (vagy ahány gyermek) 220 000 forint adóalap-csökkentő kedvezmény vehető igénybe.

Ha tehát ikrek születnek, akkor már egyből 266 660 forint adóalap-kedvezményt lehet érvényesíteni, ami nettóban 40 ezer forint pluszt jelent havi szinten a szülőnek. Hármasikreknél pedig ez havi 99 000 forint nettóban. A kedvezmény a magzat(ok) 91 napos korától jár.