Pénztárca

Bankkártya a gyereknek – Mikor csináltassunk?

Ma már leginkább online intézzük a pénzügyeinket, és egy ponton felmerül az igény arra is, hogy a gyermeknek is legyen saját bankkártyája.
2022. Szeptember 02.
bankkartya gyerek

De mennyi idős kortól lehet saját bankszámlája és a hozzá tartozó kártyája?

Mikortól lehet saját bankszámlája a gyereknek?

Azt, hogy mikortól lehet igényelni kimondottan a gyerekek számára készült, általában diák bankszámlát, a bankok egyedileg határozzák meg a saját számlacsomagukra vonatkozóan. A leggyakrabban 14 éves kortól van erre lehetőség – de van olyan bank is, ahol ennél fiatalabb kortól is –, tanulói jogviszonyhoz kötötten. 18 éves kor alatt pedig általában szükség van a szülő, illetve a törvényes képviselő jóváhagyó nyilatkozatára is.

A legtöbb gyerek-/diákszámla esetén lehet igényelni bankkártyát is, de erről minden esetben érdemes tájékozódni az adott banknál. Így a számlanyitás idejétől, tehát átlagosan 14 éves kortól már van lehetőség arra, hogy bankkártyát csináltassunk a gyereknek.

 

Miért lehet szüksége a bankkártyára?

Ezután természetesen mérlegelni kell azt, hogy szükséges-e a bankkártya a gyermekünknek. A döntést segíti, ha átgondoljuk, hogy mire használhatja a gyermek a számlát, illetve a bankkártyát.

  • Zsebpénz. A gyerekek bevétele egy részről a zsebpénz, illetve az ajándékba kapott pénz, amit gyűjthetnek a bankszámlájukon. A legtöbb esetben netban, illetve mobilapplikáció is tartozik a számlához, így a gyermek nyomon tudja követni a pénzügyeit, egyszerűbben tud spórolni egy drágább tételre, amit a zsebpénzből vásárolna.
  • Diákmunka. A másik bevételi forrás az lehet, ha a gyermek vállal nyári-/diákmunkát. Ilyen esetben valószínűleg a diákszövetkezet/a munkáltató bankszámlára utalja a fizetést, amihez szükség lehet egy saját számlára, és a hozzá tartozó kártyára is, hogy használhassa a pénzét a gyerek.
  • Utazás, táborozás, szórakozás. Ha a gyerek elutazik valahova, például egy iskolai táborral, vagy amikor szórakozni megy, biztonságosabb, ha bankkártyát használ a készpénz helyett. Szülőként pedig megnyugtatóbb, hogy ha bármilyen okból kifolyólag, akár vész esetén szüksége lenne hirtelen valamennyi pénzre a gyermeknek, azt utalással el is tudjuk juttatni neki.
  • Továbbtanulás. Ha korábban nem is merül fel az igény arra, hogy legyen bankszámlája és bankkártyája egy kamasznak, az egyetem elkezdésekor már egészen biztosan szükség lesz erre.

Amire érdemes odafigyelni

Nagyon hasznos lehet egy bankszámla, és a hozzá tartozó bankkártya, net-/mobilbank használatának elsajátítása már tinédzserkorban. A gyerek a bevételének és a kiadásainak alakulását is jobban nyomon tudja így követni, ami alapvető fontosságú ahhoz, hogy megtanuljon takarékoskodni is.

Azonban néhány biztonsági tudnivalót érdemes átbeszélni a gyerekkel, kezdve azoktól az alapoktól, hogy ne adja meg senkinek a banki adatait, ne tartsa együtt, egy helyen a kártyáját és a hozzá tartozó PIN kódot. Fontos megtanulnia, hogy hogyan tilthatja le a leggyorsabban a kártyát, ha ellopják tőle, és hogy kit kell értesítenie ilyen helyzetben, és érdemes lehet egy napi költési limitet is beállítani a bankkártyára.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: Gyerekszoba.hu