Pénztárca

Így tanítsd a gyerekednek a pénz értékét, ha alig használsz készpénzt

Általában bankkártyával fizetsz, vagy a telefonoddal, okosórával – hogy fogja így megtanulni a gyerek, hogyan bánjon a pénzzel? Hasznos trükköket mutatunk.
2024. Február 28.
anyuka és kislánya online vásárolnak bankkártyával, a pénz értéke
Fotó: Getty Images

Annyira leegyszerűsíti a dolgokat a bankkártyás fizetés – de az is igaz, hogy készpénz híján a gyerekek sokkal kevésbé érzik és értik a pénz értékét. Míg régen természetes volt, hogy a nagyobb gyerek számolja a visszajárót, mikor ő vásárol valamit, hogy perselyben gyűjti a pénzét, ma, mivel sokszor a szülők sem használnak általában készpénzt, a gyerekek kezébe is ritkán kerül. És amit nem lát, nem tud megfogni, az sokkal kevésbé valóságos számára, sokkal kevésbé tud hozzá viszonyulni. Egy újabb feladat a szülőknek: igenis figyelmet kell arra szánni, hogy megtanítsuk a gyerekeknek a pénz értékét, hogy nagyobb korában könnyebben tudjon bánni vele! De hogyan csináljuk ezt? Bizony nem egyszerű, extra gondolkodást, tervezést, erőfeszítést igényel. Van hozzá néhány jó ötletünk.

1. Játsszatok a pénzzel

Na jó, nem szó szerint, hanem úgy, hogy megismerkedhessen az érmékkel és papírpénzekkel. Mutasd meg neki, számolgassátok, gyakoroljátok a pénzváltást – tényleg jó, ha direkt erre koncentrálva megnézitek a pénzeket. Elmondhatod, milyen biztonsági elemek vannak rajtuk, mi és kik vannak az egyes pénzeken, miért ilyen címletekben van a pénz – kicsiknek és nagyoknak is lehet elég sokáig újabb és újabb érdekességeket mondani és mutatni a pénzeinken. És persze más országok érméit, papírpénzeit is nézegethetitek.

2. Beszélgessetek róla, amikor fizetsz

Akkor is, ha bankkártyával történik a tranzakció, és akár akkor is, ha együtt rendeltek valamit online. Mondd el, hogyan fizetsz, hogyan működik a bankkártya, mi történik, amikor a terminálhoz érinted a kártyát, telefont, órát. Néha kérdezz rá, tudja-e, érti-e, mi történik – valószínűleg nem lesz elég, ha egyetlen egyszer elmondod, mire is való a bankkártya, mi az a bankszámla vagy kártyás fizetés. És sokkal jobban le tudod mérni, hogy mi ment át neki abból, ha őt kérdezed, mint ha újból nekiállnál magyarázni. Beszélgessetek arról, mire jó a bank, hogyan kapod a fizetésedet, hol van a pénzetek és hogyan férsz hozzá. Nem kell nagyon részletekbe menni, de ha kérdez, nyugodtan válaszolj neki az életkorának megfelelően.

3. Vond be kisebb döntésekbe

Természetesen nem a családi költségvetést kell megvitatni vele, de ahhoz, hogy érezze, hogyan érdemes bánni a pénzzel, jó, ha ő is részese lehet az őt érintő döntéseknek. Például amikor egy játékért nyúz, beszéljétek meg, hogy mi a jobb döntés: például megvenni a sokadik plüsst, vagy félretenni a pénzt egy nagyobb, szebb, értékesebb játékra. Olyan helyzetekben vond be őt, amikben meg tudod mutatni neki, hogy miért nem érdemes ész nélkül költekezni, és miért jobb takarékosnak vagy türelmesnek lenni.

4. Válasszon amit szeretne

Egy bizonyos értékhatárig. Jó trükk nagyobb gyerekeknél, hogy nem a vágyott játékokat kapja meg ajándékba, hanem egy bizonyos összeget elkölthet az adott boltban. Megveheti amit csak szeretne, addig az összeghatárig, amennyit az ajándékra szánnál. Így utána kell néznie, mi mennyibe kerül, el kell döntenie, hogy több kisebb vagy egy nagyobb játékot választ, figyelheti az akciókat, gyakorolja az összeadást – csak legyen elég türelmed kivárni, amíg megtalálja, pontosan miket is szeretne választani.

5. Címkézzen és gyűjtsön

Hasznos dolog lehet már akár nagyóvodás kortól adni hetente kisebb összeget (zsebpénzt) a gyereknek, ami felett ő rendelkezhet. Szerezz be neki három átlátszó dobozt vagy perselyt, és ebbe ossza szét a pénzt ahogy szeretné: legyen egy „gyűjtöm”-feliratú doboz és egy „elkölthetem” címkéjű. Azért jó, ha átlátszó, mert a kicsiknek fontos, hogy lássák a pénz mennyiségét, annak fizikai valóját. Így megtanulja azt is, hogy ha valami nagyobb dolgot szeretne, arra bizony gyűjteni kell. Annak a megértésében is segíthet, hogy amit online vásároltok (például számítógépes játékot), az is ugyanúgy pénzbe kerül, még ha nem is „látszik”, amikor fizettek érte. Ilyenkor vedd meg a dolgot a bankkártyádról, a gyerek pedig adja oda neked a készpénzt, hogy érezze, mennyit költött el az összegyűjtött pénzéből.

6. Tanítsd meg tervezni

Ha gyűjtés, akkor azt nem lehet csak úgy a vakvilágba. Beszélgess vele arról, mi mindenre vágyik, mire szeretne összegyűjteni pénzt, és segíts neki megtervezni, hogyan fog ez összejönni. Számoljátok ki, mikorra gyűlhet össze a szükséges összeg, hogyan tudna esetleg extra „jövedelemre” szert tenni. Jó, ha ezeket a te támogatásoddal, szórakoztatóan tudja megtapasztalni.

7. Hadd fizessen

Még ha nem is nagyon tartasz magadnál készpénzt, néha, apróságokat hadd fizessen ki a boltban a gyerkőc azzal. Vagy hadd vegye ő a fagyiját készpénzzel, fizessen a limonádéért a strandon – ezek az apróságok is sokat számítanak. De a bankkártyát is engedd neki, hogy használja, és nézzétek meg, hogy mennyit fizettetek, beszéljétek át, hogy mi történt, mik került ennyibe, ez egy nagyobb vagy kisebb vásárlás volt, soknak számít-e az elköltött pénz.

8. Beszéld le az impulzusvásárlásokról

Oké, néha beleszeret valamibe, és nem kell mindig szuperszigorúnak lenni, de azért a legtöbb esetben jobb, ha megbeszélitek, hogy otthon átgondoljátok, tényleg szükség van-e arra a ruhára, játékra, akármire, és ha arra juttok, hogy igen, akkor vegyétek csak meg.

9. Mesélj neki a túlköltésről

Amikor úgy érzed, már elég nagy hozzá, mesélj neki arról, hogyan működik a hitelkártya és mi az a hitel. Avasd be abba, miért lehet jó, ha többet költhetsz, mint amennyi valójában van az adott bankszámlán, és beszélj ennek a veszélyeiről is.

Forrás: purewow.com, childdevelopmentinfo.com, ramseysolutions.com