Pénztárca

Első házasok kedvezménye – hogyan igényelhető, mekkora az összege és kinek jár?

Ki igényelheti az első házasok kedvezményét? Meddig jár ez a támogatás és mekkora az összege? Visszamenőleg is megkaphatjátok? Összegyűjtöttünk minden hasznos információt az első házasok kedvezményéről!
2022. December 22.
házasságkötés
Mit érdemes tuddni az első házasok kedvezményéről? (Kép forrása: Getty Images)

Mi az első házasok kedvezménye?

Az első házasok kedvezménye egy adókedvezmény, amit azok a házaspárok vehetnek igénybe, akik közül legalább az egyiküknek ez az első házassága. Ha csak a pár egyik tagjának ez az első házasságkötése, a házaspár másik tagja is jogosult az adókedvezményre.

Kinek és meddig jár az első házasok kedvezménye?

Az első házasok kedvezményét tehát mindketten érvényesíthetitek a pároddal, ha legalább az egyikőtöknek ez az első házassága. A kedvezmény érvényesítése nincs életkorhoz kötve, de csak a házasságkötés hónapját követő 24 hónapig vehető igénybe, így ha például júniusban házasodtok meg, akkor júliustól jár a kedvezmény, és 2 év múlva júniusban érvényesíthetitek utoljára.

Az adókedvezmény bejegyzett élettársi kapcsolat esetén is érvényesíthető. A kedvezmény igényelhető akkor is, ha a házasságkötés külföldön történt, és ha a magyar állam is elismerte a házasságot.

Az első házasok kedvezményét együtt érvényesíthetitek, és az adókedvezményt megoszthatjátok egymás között, de dönthettek úgy is, hogy csak az egyikőtök veszi igénybe a teljes összegét.

Az adókedvezményt tehát 2 évig lehet igénybe venni, ezt követően a jogosultság megszűnik. A jogosultság szintén megszűnik válás vagy az egyik fél halálának esetén.

Mekkora az első házasok kedvezményének összege?

Az első házasok kedvezményének összege együttesen 33 335 forint jogosultsági hónaponként. Ez úgy néz ki a gyakorlatban, hogy az együttesen fizetett adótok összege 5 000 forinttal csökken havonta. Ezt az 5 000 forintot igénybe veheti az egyikőtök, vagy megoszthatjátok a kedvezmény összegét egymás között, olyan arányban, ahogy szeretnétek.

Visszamenőleg is igényelhető az első házasok kedvezménye?

Igen, a kedvezményt lehet egy összegben is igényelni az éves adóbevallásban. Aki nem egy összegben kéri, annak a munkáltatójánál kell tennie év közben egy adóelőleg-nyilatkozatot.

Hogyan kell megigényelni az első házasok kedvezményét?

Az első házasok kedvezményének megigényléséhez egy nyilatkozatot kell kitöltenetek, amit a munkáltatónak kell leadnotok. A nyilatkozat elérhető innen.

A nyilatkozatot le lehet adni az Online Nyomtatványkitöltő Alkalmazásban is, amit a NAV honlapján keresztül értek el, ha van ügyfélkapus regisztrációtok.

A kedvezményt egy összegben, az éves adóbevalláskor is meg lehet igényelni.

Családi adókedvezmény mellett is igénybe vehető az első házasok kedvezménye?

A kedvezmény nem veszik el akkor sem, ha gyermeketek születik, és családi adókedvezményre lesztek jogosultak, vagy ha bármelyikőtök már a házasságkötés előtt jogosult volt a családi kedvezményre, korábban született gyermeke(i) után.

25 év alatti fiatalok kedvezménye és az első házasok kedvezménye

Ha mindketten 25 év alatti fiatalok vagytok a házasságkötéskor, akkor az első házasok kedvezménye érvényesítésének az első hónapja az azt követő hónap lesz, amikor valamelyikőtök betölti a 25. életévét. Ettől a hónaptól lesz érvényes az első házasok kedvezménye, 24 hónapon keresztül.

Forrás: nav.gov.hu, nav.gov.hu