Pénztárca

Az anyasági támogatás összege, igénylése, feltételei

Milyen feltételei vannak, hogyan igényelhető és mekkora összegű az anyasági támogatás? Összegyűjtöttük a legfontosabbakat erről a támogatásról!
2022. December 20.
anya újszülöttel
Mit érdemes tudnod az anyasági támogatás feltételeiről? (Kép forrása: Getty Images)

Mi az anyasági támogatás?

Az anyasági támogatás egy (gyermekenként) egyszeri, egyösszegű családi ellátás, amit a baba születését követő fél éven belül igényelhet meg az édesanya.

Ki jogosult anyasági támogatásra?

Minden anya jogosult az anyasági támogatásra a szülést követően, bizonyos feltételek teljesülése esetén. A támogatás alapvetően a várandósgondozáshoz van kötve: ez azt jelenti, hogy a várandósság alatt legalább négyszer részt kell venned terhesgondozáson, ha a baba koraszülött, akkor legalább egyszer.

Anyasági támogatást kaphatja az örökbefogadó szülő, illetve a gyám is. Ehhez a baba születését követő fél évben kell jogerősen engedélyezni az örökbefogadást, illetve a gondozást.

Abban az esetben, ha a baba születése előtt nyilatkoztak a gyermek örökbeadásáról, vagy ha a baba a születése után a gyámhatóság határozata szerint kikerül a családból és gondozásba veszik, nem jár anyasági támogatás az anyának.

Egy 2018-as változás szerint kaphat anyasági támogatást a külföldön élő, külföldön született, magyar állampolgárságú baba édesanyja vagy gyámja is. Külhoni magyarként is igényelheti a támogatást az édesanya, akinek van magyar igazolványa.

Mekkora az anyasági támogatás összege?

Az anyasági támogatás összegét nyugdíjminimum alapján kalkulálják. Egészen pontosan a gyermek születésekor érvényes öregségi nyugdíj minimum összegéből számolják: egy baba esetén ennek a 225 százalékát igényelhetitek meg, ikrek esetén pedig 300 százalékát, babánként.

A jelenlegi öregségi nyugdíj minimum 28 500 forint, így egy baba után 64 125 forint, míg ikrek esetén babánként 85 500 forint támogatás lehet igényelni.

Hogyan igényelhető meg az anyasági támogatás?

Az anyasági támogatást egy formanyomtatvány kitöltésével és benyújtásával tudod megigényelni. Ez a „Kérelem anyasági támogatás megállapítására” nevű űrlap, amit az Államkincstár oldaláról innen tölthetsz le.

A lakóhely szerinti járási hivatal bírálja el a támogatást, illetve, ha a munkahelyed családtámogatási kifizetőhely, akkor ott döntenek róla. A nyomtatványt beadhatod ügyfélkapun, postán, vagy személyesen kormányablaknál, vagy a megyeszékhely szerint illetékes járási hivatalnál.

A nyomtatvány részletesen tartalmazza, hogy milyen iratokat/iratmásolatokat kell benyújtani mellé.

Arra figyelj, hogy az anyasági támogatást a gyermeked születését követő 6 hónapon belül tudod csak megigényelni!

Mikor érkezik meg az anyasági támogatás?

Miután az igénylés beérkezett (és nincs szükség hiánypótlásra), az ekkortól számított 8 napon belül elbírálják, és ha megállapították a jogosultságot, soron kívül utalják a támogatást. Az anyasági ellátást a Nyugdíjfolyósító utalja, bankszámlára/folyószámlára vagy a lakcímre.

Forrás: Magyar Államkincstár, Magyar Államkincstár

Forrás: Gyerekszoba.hu