Baba

10 dolog, amit ikres kismamaként megtanultam

Nehéz. Kemény. Pokoli. Ez mind igaz néha. Mégis a legnagyobb boldogság, amit kaptam az élettől az, hogy ikres anya lehetek.
2021. Május 28.
Nem lehetetlen - Fotó: Getty

Nem bűn, hogy nem tudtam rögtön örülni

A hírt, hogy az embernek ikrei lesznek, mindenki kitörő örömmel és izgalommal fogadja. Csak én nem tudtam úgy fogadni. Bevallom, amikor az orvos elmondta, én köpni-nyelni sem tudtam, hiszen a családunkban nem volt példa erre, a gyerekeim természetes úton fogantak, így nem is számítottam rá. Mondhatom, hogy sokkhatás ért, amiből pár hétig fel sem ocsúdtam. Ma már tudom, hogy ez természetes: a legtöbb kismama épp így van vele (később többnyire megszokjuk a gondolatot).

A szervezetem képes ellátni kettőt is

Először bizony hihetetlen, hogy a hely, amit egy babának találtak ki, elég lehet kettőnek (akár többnek) is. Ugyanígy a vér, az oxigén mennyisége, a szív kapacitása… Pedig így van: testünk bámulatos alkalmazkodásra képes. Még hatos, hetes ikrek is születtek meg egészségesen! Bízz magadban, bízz a babákban! Nem feltétlen fogsz többet hízni, mint egy magzattal, bár az előfordulhat, hogy a rosszullétek kellemetlenebbek lesznek – ezt el kell ismerni.

Nem lesz baja a kisebbnek sem

Igen, ikreknél általában kisebb az egyik baba már a terhesség elején is, de ez nem jelenti azt, hogy feltétlen gyengébb lenne, vagy ne lenne minden rendben vele. Nem ritka eset, hogy születésük után megfordul a helyzet, és a kisebb baba gyarapszik gyorsabban.

Lehet ikreket szülni természetes úton

Lehet, de szerintem nem érdemes erőltetni, hiszen a császármetszés a legbiztonságosabb ilyen esetben az anyára és a babákra nézve is. Két baba mindig dupla kockázatot jelent a “kiútnál”, miért nehezítsük hát meg? Ugyanakkor nem törvényszerű, hogy így lesz, hiszen problémamentes terhességnél, megfelelő mutatóknál nem egy ikerpár született már meg természetes úton.

A testem végleg megváltozik

Voltam már terhes, nem ők az első babáim, de mondhatom: a kettő egészen más. Tudom, hogy sokaknál már az első várandósság komoly elváltozásokat okoz, de velem nem így volt. Kicsit kisebb lett a mellem, kevésbé feszes, de nem volt vészes. A hasam visszahúzódott olyanná, mint azelőtt volt, striáim nem lettek. Tudom, a szerencsés alkat. Az ikrekkel viszont már másképpen volt, persze lehet, az is az oka, hogy közben én is, a bőröm is idősebbek lettünk.

Nem fogok megőrülni kettővel

Nem fogok hazudni: kemény meló két baba huszonnégy órás ellátása egyszerre, és igen, fogod úgy érezni, hogy mindjárt megőrülsz. Kemény, de megugorható. Ha van segítséged, persze lényegesen könnyebb. Cserébe a jóból is kétszer annyit kapsz! És persze fejlődik a személyiséged: nem lesz nálad erősebb nő a környéken – minden értelemben.

Lesz elég tejem

A leggyakoribb aggodalmak egyike. Tény, hogy nem egyszerű fenntartani a szoptatásban a kínálatot, hiszen a szervezetnek dupla mennyiség gyártására kell felkészülnie. Ám a biológia nagyon jól “kitalálta” ezt: minél több tej fogy, annál több termelődik. Így nincs más dolgunk, mint fejni, fejni és fejni. Na meg gyakran etetni. Most sokan elátkoznak, akik már küzdöttek ezzel, mert igen, a fejés egy küzdelem: fáj, monoton, néha úgy érzed, kizsigereli a tested. De nem lehetetlen iker babákat csak anyatejjel táplálni. Ugyanakkor nem is muszáj mindenáron: ha úgy érzed, hogy túlzottan megterhelő számodra vagy egyszerűen nem sikerül, az is rendben van. Csuda okos, ügyes, szép gyerekek egész sora nőtt fel a ma már kiváló tápszereken.

A dupla babakocsival sem leszek elefánt a porcelánboltban

Megnyugtatlak, ez szimpla kocsival is simán így lehet, pláne, ha még egy bevásárló kosarat is tolsz magatok mellett, meg ha néhány szatyrot oldalra is felakasztottál. A boltba járás, a közlekedés mindenképp nehezebb így, de hogy egy vagy két babát tolsz magad előtt, az ebből a szempontból nem nagy különbség. Kényelmesebb lesz az életetek, ha van jogosítványod, de meg fogjátok oldani anélkül is – még ha kevesebb helyre juttok is majd el, amíg kicsik a babák.

Lehet kérni segítséget, kereshetem mások társaságát

Ne essen rosszul, ha ebben az időszakban senki nem csörög rád. Valószínűleg arról van szó, hogy nem mernek zavarni. Nyugodtan keresd te őket, ha olyan áldott pillanat adódna, hogy mindkét baba egyszerre alszik. Ha pedig kiborulásközeli állapotba kerülsz, kötelező telefonálni! Igen, még segítséget is kérhetsz, ebben az élethelyzetben aztán tényleg mindenki meg fogja érteni.

A párkapcsolat túl fogja élni

Nem mondom, komoly kihívás egy kapcsolatnak, de ha jók az alapok, csak erősebben fogtok kijönni belőle. Persze egy randevút még nehezebb összehozni, mint ha csak egy baba lenne, valószínűleg többet kell várnotok rá, mint másoknak (nem beszélve arról, ha nagyobb tesók is vannak), de némi szexre azért juthat idő néha, még ha rövidebbekre, fáradtabbakra is. Ez most egy ilyen időszak: azt is el kell fogadni, ha az ilyesmi teljesen háttérbe szorul néhány hónapra, egy évre… de azért nem szabad teljesen elengedni, hiszen a párkapcsolatunk legalább olyan fontos, mint a gyerekeink – jó esetben. Nem igaz?