Pénztárca

Több járadék és juttatás összege is növekedik a 2023-tól megemelt minimálbérrel

A minimálbér emelése jövőre egy sor járadék és juttatás összegét is növeli.
2022. December 22.
családi pénzügyek
(Kép forrása: Getty Images)

Aláírták a minimálbér-megállapodást, amely alapján január 1-jétől a bruttó minimálbér 232 ezer forintra, a garantált bérminimum pedig 296 400 forintra emelkedik, ami az idei évhez képest 16, illetve 14 százalékos növekedést jelent, számolt be róla a hvg.hu.

Ezzel jövőre emelkedik a minimálbér összegéhez kötött gyermekgondozási díj (gyed) maximum összege, ami legfeljebb a minimálbér kétszeresének a 70 százaléka lehet, így a jogosultak bruttó 324 800 forintot is kaphatnak, és ugyanez lesz a nagyszülői gyed felső összeghatára is, írja a portál a Bank360.hu gyűjtése alapján.

Az emelés a diplomás gyed maximum összegére is hatással van. Ezt kétféleképpen érintheti a minimálbér vagy a bérminimum, attól függően, hogy milyen képzésben vesz részt a szülő. A felsőfokú alapképzésben vagy szakképzésben, felsőoktatási szakképzésben, valamint a szakirányú továbbképzésben tanulók a jogosultság kezdő napján érvényes minimálbér 70 százalékával kalkulálhatnak, ami jövő évben 162 400 ezer forint lesz. Míg a mesterképzésben, osztatlan vagy doktori képzésben tanuló hallgatók pedig a garantált bérminimum 70 százalékával számolhatnak, ami 207 480 forint lesz.

Emelkedik továbbá a gyermekek otthongondozási díja (gyod) is, bruttó 232 000 forintra.

Az álláskeresési járadék meghatározása a kérelem benyújtását megelőző időszak (négy naptári év) keresete alapján történik, de ennek maximum összege is a mindenkori minimálbérhez kötött. Az egy napi járadék nem haladhatja meg a jogosultság kezdő napján hatályos kötelező legkisebb munkabér napi összegét, ami így jövőre bruttó 7733 forint lesz.

Szintén a minimálbérhez van kötve a táppénz maximum összege is: ez egy napra a minimálbér kétszeresének 30-ad része, ami január 1-jétől 15 466 forintra nő.

A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatása után igénybe vehető járulékkedvezmény is a minimálbérhez van kötve: év elejétől a járulékokat a minimálbér kétszereséig, vagyis legfeljebb 464 000 forintig engedik el.

Néhány ezer forinttal többre számíthatnak a személyi szja-kedvezményre jogosultak a minimálbér emelését követően. Akik meghatározott betegségekben szenvednek (pl. cukorbetegek, laktóz- vagy gluténérzékenyek, hallási vagy látási fogyatékossággal élők, mozgásszervi fogyatékossággal élők) havonta a minimálbér egyharmada szerinti összeg 15 százalékára lehetnek jogosultak, ami jövőre 11 600 forint lesz.

Forrás: hvg.hu/Bank360.hu