Pénztárca

Módosították a Babakötvény szabályait – maximum ennyit lehet évente befizetni a Start-számlára

Maximalizálták az összeget, amit évente egy Start-számlára lehet befizetni.
2024. Február 13.
(Kép forrása: Getty Images)

A kormány egy hétfő éjszakai rendeletével évi 1,2 millió forintban maximalizálta azt az összeget, amit magánszemély befizethet egy Start-számlára – számolt be róla a Bank360.hu.

A portál szerint ez azt jelenti, hogy ezentúl egy kiskorú gyermek nevére szóló ilyen kincstári értékpapírszámlán maximum évi 1,2 millió értékben lehet Babakötvényt venni.

A rendelet a Magyar Közlönyben jelent meg, és február 13-án már hatályba is lép. A rendelet szerint a 2024-es évben az 1,2 millió forintos maximumot a hatálybalépését követően teljesített befizetésekre kell alkalmazni.

Ahogy a Bank360.hu írja, a Babakötvény jelenleg a legmagasabb kamatú állampapír, aminek éves kamata az előző évi infláció 3 százalékkal növelt értéke – ez idén 20,6 százalék.

Eddig a Start-számlára befizethető összegnek nem volt felső határa.

Varga Mihály pénzügyminiszter kedd reggel osztott meg egy videót Facebook-oldalán, amiben beszélt arról is, hogy februártól 20,6 százalék a Babakötvény éves kamata. A bejegyzés alapján a pénzügyminiszter szerint a döntéssel egy kiskaput zártak be, mert a kötvény magas hozama a visszaélők figyelmét is felkeltette az elmúlt időszakban, és rövid idő alatt kiugróan nagy összegeket fektettek Babakötvénybe.

„A kormány álláspontja világos: a Babakötvény magas hozamával és a hozzá járó állami támogatással a gyermekeiknek takarékoskodó családokat kell támogatni, nem pedig a szabályokkal visszaélőket. Ezért a kormány bezárja a kiskaput, és 1,2 millió forintban maximalizálja a Start-számlákra évente befizethető összeget” – áll a bejegyzésben, ami szerint a változás a számlatulajdonosok 1 százalékát érinti.

Mi a Start-számla és a Babakötvény?

Ahogy arról korábban írtunk, minden 2005. december 31. után belföldön született magyar állampolgárságú gyermek és 2017. június 30. napja után külföldön született magyar állampolgárságú gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad. Ez egy egyszeri, fix támogatású összeg, amelynek összegét a gyermek veheti fel, 18. életévének betöltését követően – ezt az életkezdési letéti számlán helyezik el.

Az életkezdési letéti számlára nem lehet befizetni, ha szeretnénk rendszeresen félretenni a gyerekünknek, felhasználva az életkezdési támogatást is, akkor Start-számlát kell nyitnunk a Magyar Államkincstárban. Miután megnyitottuk gyermekünk számára a Start-számlát, a Kincstár automatikusan átvezeti ide a 42.500 Ft-ot és Babakötvényt vásárol rajta. Erre a számlára további összegeket is befizethetünk, amelyekből automatikusan Babakötvény vásárol az állam, ami kamatozik. Ezen felül az állam minden évben a befizetések 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb 12 000 forint támogatást ad.

A számla kifizetése csak és kizárólag a gyereknek szól, csak ő veheti fel, miután betöltötte a 18. életévét.