Pénztárca

Start-számla és Babakötvény

A Start-értékpapírszámláról és a Babakötvényről gyűjtöttük össze a legfontosabb tudnivalókat.
2023. Január 16.
Fiatal szülők újszülöttel összebújva
Kép: Getty Images

Az egyik legismertebb (de korántsem az egyetlen), gyerekeknek szánt megtakarítási forma a Babakötvény. Ahhoz, hogy megértsük, mi is az a Start-számla és Babakötvény, az életkezdési támogatással kezd indítanunk.

Életkezdési támogatás és Start-számla

Minden 2005. december 31. után belföldön született magyar állampolgárságú gyermek és 2017. június 30. napja után külföldön született magyar állampolgárságú gyermek számára az állam 42 500 forint életkezdési támogatást ad. A támogatás célja a gyermek majdani felnőtt életkezdésének megtámogatása. Ez egy egyszeri, fix támogatású összeg, amelynek összegét a gyermek veheti fel, 18. életévének betöltését követően.

Az életkezdési támogatást az állam az életkezdési letéti számlán tartja. Ehhez a szülőknek nem kell semmit csinálniuk, automatikus a folyamat, minden szülő értesítést kap erről. Ez egy letéti számla, nem lehet befizetni rá, kizárólag az életkezdési támogatás összege, illetve annak kamatai lehetnek rajta. A kamat az előző évi infláció mértékével egyezik meg.

Az életkezdési letéti számlára tehát nem lehet befizetni, ha szeretnénk rendszeresen félretenni a gyerekünknek, felhasználva az életkezdési támogatást is, akkor Start-számlát kell nyitnunk. Ezt tehát nekünk kell megtenni: személyesen a Magyar Államkincstár valamely ügyfélszolgálatánál, vagy ügyfélkapunk, webkincstárban, mobilkincstáron keresztül. Miután megnyitottuk gyermekünk számára a Start-számlát, a Kincstár automatikusan átvezeti ide a 42.500 Ft-ot és Babakötvényt vásárol rajta.

Babakötvény

A Babakötvény egy államkötvény. A Babakötvény alapcímlete 1 Ft, ami azt jelenti, hogy bármekkora összegben vásárolhatunk belőle. Babakötvény kizárólag a Magyar Államkincstárnál vezetett Start-számlán lehet. Minden erre a számlára érkező befizetésből automatikusan Babakötvény vásárol az állam. A Babakötvény kamata az előző évi infláció feletti +3%pont, a kamat tehát évről-évre változik. Továbbá az állam minden évben a befizetések 10 százalékának megfelelő, de legfeljebb 12 000 forint támogatást ad.

Miután megnyitottuk a gyermekünk számára a Start-számlát, bármikor, bármennyi pénzt tehetünk rá, ennek nincs sem alsó, sem felső határa. A kifizetés azonban csak és kizárólag a gyereknek szól, csak ő veheti fel, miután betöltötte a 18.életévét. Start-számlát azonban nem kizárólag a gyerek megszületésekor nyithatunk, ezt egészen 17 éves koráig bármikor megtehetjük. Egyetlen korlát van: a Start-értékpapírszámlának legalább 3 évig léteznie kell. Azaz, a fenti példánál maradva, ha a gyerek 17 éves korában nyitjuk meg a Start-számlát, akkor csak 20 éves korában férhet hozzá a megtakarított összeghez.