Pénztárca

Százezerrel kevesebben tervezik a családi otthonuk korszerűsítését, mint egy éve

Százezerrel kevesebb lakáson terveznek felújítást és korszerűsítést, mint egy évvel ezelőtt, egy felmérés eredményei szerint.
2022. November 11.

Egy új felmérés szerint míg egy éve majdnem minden második lakásfelújítást fontolgató család tervezett az állami otthonfelújítási programmal, ezzel mostanra alig több mint tizedük kalkulál. Egyébként is csökkennek a korszerűsítési tervek – körülbelül százezer otthonnál maradnak el a korábban elképzelt munkálatok – írja az Azénpénzem.hu alapján a 24.hu.

A GKI és a Masterplast közös kutatásának eredményei a lakásfelújítási és -korszerűsítési szándékok csökkenésére utaltak a mostani negyedévben (ahogy a két korábbiban is). Az októberi adatok szerint a háztartások 3,5 százalék biztosan nagyobb összeget kíván költeni a lakóingatlanára a következő egy évben, míg 14,5 százalékuk valószínűleg fog így tenni.

Ha ezek a tervek mind megvalósulnának, az eredményeket a teljes magyarországi népességre vetítve mintegy 720 ezer lakáson végezhet(né)nek el kisebb-nagyobb felújítást, korszerűsítést a következő egy évben. Ez százezerrel kevesebb, mint egy évvel ezelőtt, és nyolcvanezerrel kevesebb, mint egy negyedévvel ezelőtt.

A GKI közleménye szerint a rezsiszabályok változása jelentős ösztönző lehet az energia-hatékonyságot javító beruházások számára, míg az infláció, az Otthonfelújítási program év végi kifutása, és a napelemeket és kollektorokat érintő szabályozás kedvezőtlen változása megnehezítik a korszerűsítések lakossági finanszírozását.

Nyitókép forrása: Getty Images

Forrás: 24.hu/Azénpénzem.hu