Teherbeesés

27 éve lefagyasztott embrióból született baba

Mollynak hívják azt a 2 éves kislányt, aki egy 1992-ben lefagyasztott, majd egy babára váró párnak adományozott embrióból született.
2022. Január 30.
Majdnem három évtizedet várt ez a baba arra, hogy megszülethessen (Fotó: Getty Images)

Mindez az Egyesült Államokban történt, ahol egy különleges összefogásnak köszönhetően a meddőségi centrumok páciensei gyermekre vágyó pároknak adományozhatják azokat a lefagyasztott embriókat, amikre ők már nem tartanak igényt a későbbiekben. 

Tina és Ben Gibsonnak is ez volt az utolsó reménye, álmuk pedig valóra vált: két egészséges kislányuk születhetett a kezdeményezésnek köszönhetően, így ma már Emma és Molly határtalanul boldog szülei.

Az embriókat még 1992-ben adományozták egy szervezetnek, azóta várták, hogy valakinek beültessék őket és 9 hónap elteltével világra jöhessenek. Fiatal kora ellenére Tinának nem sikerült teherbe esnie, ezért kért férjével együtt segítséget a lefagyasztott embriókat adományozó szervezettől. 

Tina egy általános iskolában tanít, férje pedig informatikával foglalkozik, és egy tévéműsorban hallottak először az embrióadományozás lehetőségéről. Akkor már 5 éve próbálkoztak sikertelenül a babavállalással és az orvosok sem kecsegtették őket sok jóval. Minden napjukat átszőtte a szomorúság, mikor végre felcsillant a remény és bármit megadtak volna azért, hogy ők is bekapcsolódhassanak a programba. 

Benyújtották a kérvényüket a National Embryo Donation Center-hez és izgatottan várták, hogy a rendelkezésre álló csaknem 1 millió embrióból ők is kaphassanak. Kivételes szerencsében részesültek, kívánságuk ugyanis nemcsak egyszer, hanem kétszer is megvalósult: 2017-ben megszületett első gyermekük, Emma, 2020 végén pedig Mollyval bővült a család. A még 1992-ben lefagyasztott embriókat ugyanaz a szülőpár bocsátotta rendelkezésre, vagyis Emma és Molly biológiai értelemben véve is testvérek. 

“Egyáltalán nem számít, hogy hasonlítanak-e ránk a lányaink, és az sem érdekel bennünket, hogy honnan érkeztek, csak az számít, hogy megszülettek és mindennél jobban szeretjük őket” – mondta az asszony, majd hozzátette, nekik már az is hatalmas boldogságot okoz, ha a lányok egymásra hasonlítanak majd.

A hamarosan 5 éves Emma csodálatos nagytestvér a szülei elmondása szerint, és alig várja, hogy kishúga Molly elég nagyra cseperedjen ahhoz, hogy a babáikkal közös teadélutánt tartsanak. Ez a téma annyira lázban tartja, hogy sokszor másról sem tud beszélni!

Történetüket Tina ebben a megkapóan őszinte blogposztban meséli el (angol nyelven).