Húsvétkor sonkát, tojást és kalácsot szokás fogyasztani, utóbbit sokan maguk készítik el, nem a boltban veszik. A húsvéti kalács lehet sós, édes, sima vagy kakaós, valójában csak a képzeletünk szab határt. A Nosalty-ról hoztunk most nektek három nagyon finom és bevált kalácsreceptet.
Húsvéti édes fonott kalács
Hozzávalók:
- 500 g finomliszt
- 7 g instant élesztő (Dr. Oetker Instant élesztő)
- 1 csomag vaníliás cukor (Dr. Oetker Bourbon Vaníliás cukor)
- 80 g cukor
- 7 g só
- 200 ml tej
- 2 db tojás
- 65 g vaj
A kalács elkészítésének pontos folyamatát videóval megtalálod a Nosalty oldalán. A kalács fonásának lépéseit is megtalálod ugyanitt. Sokan nem mernek belevágni a kalácsfonásba, de mindenkit arra biztatunk, hogy próbálja meg, egyáltalán nem bonyolult feladat.
Kakaós kalács
Ha kalács, akkor még édesebbé tehetjük kakaós vagy csokis töltelékkel.
Hozzávalók:
A tésztához
- 3 dl tej
- 3 ek cukor
- 5 dkg friss élesztő
- 2 ek vaj (olvasztott)
- 3 db tojássárgája
- 60 dkg finomliszt
- 1 kk só
A kakaós töltelékhez
- 8 dkg vaj
- 2 csomag vaníliás cukor
- 5 ek porcukor
- 3 púpozott ek cukrozatlan kakaópor
- 5 ml rumaroma
- fahéj ízlés szerint
A tetejére
- 2 db tojássárgája
- 2 ek tej
A receptet és fonás technikáját megtalálod a Nosalty oldalán.
Foszlós vaníliás kalács
Természetesen ez a kalács is kelt tésztából készül, gyengéden édes, így aki a nagyon cukrosat szereti, emelje a cukor mennyiségét. Vajjal, dzsemmel kínáljuk, de magában is finom.
Hozzávalók:
A tésztához
- 3 bögre finomliszt (2,5 dl-es)
- 3 púpozott ek cukor
- 1 csipet só
- 5 dkg vaj
- 2.5 dl tej (langyos)
- 1 kávéskanál instant élesztő
- 1 kávéskanál vanília kivonat
A kenéshez
- 1 db tojássárgája
- 2 ek tej
A kalács elkészítésének menetét a Nosalty oldalán tudod megnézni.