Teherbeesés

5 fontos tennivaló, amivel nem várhatsz a teherbe esésig

Ha tudatosan készültök a gyermekvállalásra, van néhány fontos dolog, amit már a teherbe esés előtt érdemes megtenned, mind a baba, mind a saját egészséged érdekében.
2023. Február 14.
A terhesség első hetei fontos mérföldkövek
Fotó: Getty images

Ha készen álltok a gyermekvállalásra, akkor a szándékon és a tervezgetésen túl még sokat tehetsz a babád és a saját egészségedért. A terhesség első néhány hetében, amikor talán még nem is tudod, hogy babát vársz, már fontos mérföldköveken lehetsz túl, mivel például a várandósság negyedik hetében záródik a velőcső. Megjelennek a szervek kezdeményei, felismerhető a szívkezdemény, megkezdődik a légző- és az emésztőrendszer fejlődése is, pedig a terhességed még a tizedik hetet sem érte el. Nem mindegy tehát, hogy milyen állapotban van a szervezeted, milyen tápanyagokkal, vitaminokkal táplálod már a fogantatás előtt. Lássuk, mi az az öt fontos dolog, amit érdemes megtenned már a tervezés fázisában!

MOZOGJ!

Ha eddig is rendszeresen sportoltál, akkor folytasd! Ha azonban nem tartozott a heti rutinodba a testmozgás, akkor a babatervezés időszakában mindenképpen kezdj bele valamibe; bármibe, amihez kedved van. A heti három-négy alkalommal végzett sportolás amellett, hogy fitten tart, segít az esetleges pluszkilók leadásában és fontos a stresszkezelés szempontjából is. A stressz ugyanis hatással van a szervezetünkben zajló folyamatokra. Tartós feszültség esetén a stresszhormonok szintje megnő a vérben, ami befolyásolja az immunrendszerünk működését. A rendszeres, aktív mozgás segít a stresszoldásban, így ha aktív vagy, egyszerre teszel jót a testednek és a lelkednek is.

TÁPLÁLKOZZ EGÉSZSÉGESEN!

Az egészséges táplálkozás elengedhetetlenül fontos már a babavárás előtt is. Mit jelent ez? Szezonális, minőségi élelmiszereket vásárolj, kerüld a gyorsfagyasztott, ízfokozókkal, adalékanyagokkal felturbózott ételeket! Figyelj a kiegyensúlyozott bevitelre: rostban gazdag élelmiszereket, tejtermékeket, teljes kiőrlésű gabonaféléket, sok zöldséget, gyümölcsöt, tengeri halat, sovány húst egyél, és kerüld a túlzott szénhidrát- és cukorfogyasztást. A tejtermékekkel a kalciumbevitelt, a zöldségekkel, gyümölcsökkel a megfelelő vitamin- és rostfogyasztást, a tengeri halakkal az omega-3 zsírsavakat, a teljes kiőrlésű gabonákkal a B1-, B2-, B3-, B6-vitamint és a folsavat biztosíthatod. A kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás a napi négy-öt étkezést is magában foglalja.

HAGYJ FEL A KÁROS SZENVEDÉLYEKKEL!

Ne várd meg a fogantatás tényét, már a tervezés fázisában hagyj fel a dohányzással, a mértéktelen alkoholfogyasztással, és csökkentsd a koffeinbevitelt is – már ha nálad fennálltak ezek. A cigarettában a kátrány, a nikotin és a szén-monoxid mellett még rengeteg egyéb káros anyag található, de a passzív dohányzás is ártalmas. Nem elég, ha csak te hagysz fel a dohányzással, a legjobb, ha a párod is leteszi a cigit, ha babát szeretnétek. A dohányzás ugyanis hatással van az ivarsejtek minőségére és életképességére mind a nőknél, mind a férfiaknál. Az alkohol és a koffein esetében nincs teljes tiltás, de a mértéktelenség befolyásolhatja a teherbeesést, ezért érdemes csökkenteni a mennyiséget és a gyakoriságot.

SZEDJ TERHESVITAMINT!

Bár a kiegyensúlyozott táplálkozással a legtöbb fontos vitamin- és ásványi anyag bevihető, azonban a magzat korai fejlődése szempontjából szükséges, hogy már a fogantatás előtti egy-három hónapban célzottan töltsd fel a szervezeted, segítve a várandósság alatt megnövekedett tápanyagigényt és ezzel az egyes fejlődési rendellenességek kockázata is csökkenthető.

Az egyik legfontosabb a folsavbevitel: elemi szükséglet a magzat korai fejlődése szempontjából, mert a velőcsövet lezáró folyamathoz – ami nagyjából a terhesség negyedik hetéig befejeződik– megfelelő mennyiségű folsavra van szükség. Az alacsony anyai folátszint a fejlődő magzat velőcső-záródási rendellenesség kialakulásának a kockázati tényezője.1 A terhesvitamin D-vitamin tartalma hozzájárul az egészséges csontozat fenntartásához2, a magnézium és a kalcium többek között szerepet játszik a sejtosztódásban2, a cink pedig a normál termékenység és szaporodás fenntartásában2. A terhesvitaminok szerepe tehát egyaránt megmutatkozik a magzati fejlődési rendellenességek kockázatának csökkentésében, a korai fejlődésben, és a várandósság idején kiegészíti a megnövekedett vitamin- és ásványianyag-igényt a baba és a mama számára is. Sőt, a baba megszületése után, a szoptatás végéig ajánlott a szedése.

 

A Gravida Optima olyan komplex várandósvitamin, amely nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat és omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az étrend-kiegészítőt már a babatervezés időszakában érdemes elkezdeni, folyamatos szedése ajánlott a várandósság alatt, egészen a szoptatás végéig, a megnövekedett tápanyagigény kiegészítésére. A várandósvitamin többek között folsavat és metilfolátot, D-vitamint, vasat és cinket is tartalmaz. Laktóz- és gluténmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják. (X)

 

MENJ EL FOGORVOSHOZ, NŐGYÓGYÁSZHOZ ÉS A HÁZIORVOSODHOZ!

Ha egészséges vagy, akkor valószínűleg évente egyszer jársz szűrővizsgálatra. A babatervezés időszakában nem árt egy kis tudatosság: ha nincsenek is panaszaid, vizsgáltasd ki magad! Menj el fogorvoshoz, ellenőriztesd a fogaid állapotát és ha szükséges, még a teherbe esés előtt végeztesd el a szükséges kezeléseket. Keresd fel nőgyógyászodat egy általános nőgyógyászati vizsgálat céljából, és konzultálj vele a családtervezési szándékotokról. A háziorvosod az általános egészségügyi állapotodat ellenőrizheti, például a vérnyomásodat, a vérképedet, a koleszterint- és vércukorszintedet. Ha szedsz valamilyen gyógyszert, akkor érdemes megtudni, hogy biztonsággal folytatható-e a terhesség alatt is.

Forrás: 1. 1924/2006 EK rendelete, 2. 432/2012/EU rendelete

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!

Document ID: KEDP/DAE1TN, Lezárás dátuma: 2023.02.10.