Teherbeesés

7 tipp, hogy hamarabb beteljesüljön az álmotok

Nemcsak a babavárás során, hanem már a családtervezéskor is érdemes figyelni az egészséges életmódra, és ha szükséges, megtenni néhány változtatást. Ez nemcsak a te és a születendő gyermek egészsége szempontjából fontos, de segíthet abban is, hogy gyorsabban megfoganjon a baba.
2023. November 06.
FOTÓ: GETTY IMAGES
FOTÓ: GETTY IMAGES

Mi az, amire érdemes odafigyelned, hogy növeld a teherbeesés esélyét, és ami segíthet felkészülni a terhességre?

Keresd fel az orvosodat!

Ha babát terveztek, keresd fel az orvosodat, akivel tudsz beszélni az aktuális egészségügyi állapotodról, a jelenleg szedett gyógyszerekről, az esetleges korábbi betegségekről, és minden olyan állapotról, amely hatással lehet a teherbeesésre és a terhességre. Emellett az orvos javasolhat bizonyos vizsgálatokat, amiket érdemes lehet elvégeztetned, és abban is tud tanácsot adni, hogy mire fontos figyelned az egészséges terhesség érdekében.

Kerüld a dohányzást és az alkoholfogyasztást!

Az alkoholfogyasztás és a dohányzás számos problémát okozhat a terhesség alatt, többek között fokozhatja a koraszülés, a születési rendellenességek, az alacsony születési súly és a bölcsőhalál kockázatát. Érdemes már abban az időszakban lemondani az alkoholfogyasztásról és a dohányzásról, amikor még csak próbálkoztok.

Próbáld meg csökkenteni a stresszt!

Teljesen nem lehet kiiktatni a stresszt az életünkből, de próbálkozz speciális gyakorlatokkal! A stressz hatással lehet a termékenységre és a terhességre is. A mindennapok során próbálj ki olyan alacsony intenzitású mozgásformákat, mint a jóga, a meditálás, a masszázs, és olyan kikapcsoló tevékenységeket, amik megnyugtatnak (pl. naplóírás). Beszélgess a pároddal, a családoddal, a barátaiddal, sétálj rendszeresen a szabadban, és törekedj a megfelelő mennyiségű és minőségű alvásra!

Törekedj az egészséges testsúly megtartására, elérésére!

A túlsúly (a 25 feletti BMI-érték) és az elhízás (a 30 feletti BMI-érték) teherbeesési nehézséget okozhat, és növeli bizonyos terhességi problémák, például a magas vérnyomás, a mélyvénás trombózis, a terhességi cukorbetegség, illetve a vetélés kockázatát. A túl alacsony testsúly szintén nehezítheti a fogantatást.

Figyelj az egészséges étkezésre!

Már a babavárás előtt érdemes az étrendre is odafigyelni. Fogyassz minden nap vitaminokban gazdag gyümölcsöket, zöldségeket, egészséges gabonafélékből készült, rostban gazdag élelmiszereket és sovány fehérjéket is, a magas zsír- és cukortartalmú ételeket pedig javasolt kerülnöd. Figyelj arra is, hogy kellően hidratált legyél, fogyassz elegendő folyadékot, lehetőleg vizet. Érdemes törekedned a napi 4-5 alkalommal történő étkezésre, ami főétkezéseket és kisétkezéseket foglal magába. Ha már a terhesség előtt megváltoztatod az étrendedet, azt egyszerűbben tudod majd a babaváráshoz igazítani, és ez segít megőrizni az egészséges testsúlyt is.

A rendszeres testmozgás is segít

A naponta végzett fizikai aktivitásnak is jótékony hatása van, már a babavárás előtti időszakban is, és segíthet a terhességet is könnyebben viselni. Amellett, hogy segít elérni, illetve megtartani az egészséges testsúlyt, a testmozgás csökkenti a stresszt, és a jobb alváshoz is hozzájárul. Akár most kezded az edzést, akár rendszeresen mozogsz jelenleg is, arra érdemes ügyelned, hogy ne vidd túlzásba, és ne terheld túl magad. Az orvosoddal is célszerű lehet beszélned arról, hogy milyen és mennyire intenzív mozgást javasol a számodra.

Figyelj a megfelelő folsav- és vasbevitelre!

A várandósság alatt több folsavra és vasra lehet szüksége a szervezetednek. A folsav, azaz a B9-vitamin pótlása a terhesség előtt és alatt is fontos a baba egészsége szempontjából. A megfelelő folsavbevitel segíti csökkenteni a velőcső-záródási rendellenességek (a magzati agy és gerincvelő súlyos rendellenességei) kialakulásának kockázatát. Naponta 400 mikrogramm folsav bevitele javasolt étrendkiegészítőkből, a változatos, folsavban gazdag étrend mellett. A jótékony hatás eléréséhez már a teherbeesés előtt legalább egy hónappal érdemes elkezdeni a folsav szedését, és a fogamzást követően ajánlott a három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitel.

A folsav mellett fontos, hogy vasból is legyen elegendő, ami támogatja a méhlepény és a magzat fejlődését,  illetve a magzat oxigénellátottságát. Továbbá a megfelelő mennyiségű vas a várandósság alatti vérszegénység megelőzésében is segít. A csökkent vasraktárak feltöltése időigényes folyamat, ezért a vaspótlásra már a babavárás előtt érdemes gondolni.

A vitaminok és ásványi anyagok pótlásának legmegfelelőbb módja a változatos, egészséges étrend, de a várandósság tervezésének időszakában, illetve a babavárás során szükség lehet bizonyos tápanyagokat étrendkiegészítő-készítményekkel pótolni. Arról, hogy milyen vitaminkészítményt érdemes választanod, javasolt egyeztetned az orvosoddal.

A Gravida Optima olyan komplex várandósvitamin, amely nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat és omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az étrend-kiegészítőt már a babatervezés időszakában érdemes elkezdeni, folyamatos szedése ajánlott a várandósság alatt, egészen a szoptatás végéig, a megnövekedett tápanyagigény kiegészítésére. A várandósvitamin többek között folsavat és metilfolátot, D-vitamint, vasat és cinket is tartalmaz. Laktóz- és gluténmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják. (X)

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!

Forgalmazó: Richter Gedeon Nyrt., székhely: 1103 Budapest, Gyömrői út 19-21., www.gedeonrichter.com 

Document ID: KEDP/DAE9WR, Lezárás dátuma: 2023.11.03.

Gravida Optima étrend-kiegészítő. Mellékhatás / Nemkívánatos esemény bejelentése es a biztonságos alkalmazással összefüggő kérdés esetén elérhetőség: +36 1 505 7032; [email protected]. A termek alkalmazásával kapcsolatos információkról a [email protected] címen érdeklődhet.