Teherbeesés

Növeli a szívbetegségek kockázatát a fogantatás előtti alkoholfogyasztás

A leendő szülőknek a fogamzás előtt kerülniük kell az alkoholfogyasztást, hogy megóvják gyermeküket a veleszületett szívelégtelenségektől - olvasható az Európai Kardiológiai Társaság (ESC) folyóiratában.
2019. Október 13.
Már a fogantatás előtt is érdemes elkerülni a túlzott alkoholfogyasztást a szülők számára Forrás: iStock

A veleszületett szívbetegségek a leggyakoribb születési rendellenességek, évente körülbelül 1,35 millió csecsemőt érintenek. Ezek a körülmények felnőttkorban is növelik a szív- és érrendszeri betegségek valószínűségét, még egy esetleges műtéti beavatkozást követően is. 

“A leendő szülők alkoholfogyasztása kockázatos és veszélyes, egyrészt súlyosan károsítják vele saját egészségüket, másrészt pedig növelik annak esélyét, hogy gyermekük szívelégtelenséggel jön világra” – mondja az új tanulmány szerzője,  Dr. Jiabi Qin, aki megállapította, hogy az apák alkoholfogyasztása 44%-kal, míg az anyáké 16%-kal növeli a veleszületett szívbetegségek kockázatát. Az előbbi szám azért is meglepő, mert korábbi kutatások csak az édesanyák szempontjából vizsgálták az alkoholbevitel és a magzatkárosító hatás kapcsolatát, ez az első tanulmány, ami kitér a leendő apukákra is.

Az alkohol ismert teratogén (magzatot károsító szer), ami összefüggésben áll a magzati alkohol spektrumzavarral is. Körülbelül minden negyedik magzati alkohol szindrómás gyermeknek veleszületett szívbetegsége is van, vagyis a kettő közötti kapcsolat ebben a statisztikában is jól kirajzolódik.

A túlzott alkoholfogyasztás különösen a fogantatás előtti három hónapban, illetve az édesanyáknál az első trimeszterben veszélyes. Dr. Qin azonban még ennél is nagyobb óvatosságra int, szerinte a gyermeket tervező párok férfi tagjainak legalább hat hónapig érdemes elkerülni az alkoholfogyasztást a fogantatás előtt, a nők számára pedig egy teljes évet javasol, illetve a terhesség alatt is tiltólistásként határozza meg az alkoholt.

A friss kutatásban 41.747 szívelégtelenséggel született  és 297.587 egészséges gyermek adatait vizsgálták. Az eredmények alapján a szülők túlzott alkoholfogyasztása a veleszületett szívelégtelenség kockázatának növekedésével egyértelműen összefüggött, kisebb mennyiségű alkoholfogyasztás esetén azonban nem volt statisztikailag szignifikáns eredmény.

A kutatás kapcsán dr. Qin elmondta: “A szülői alkoholfogyasztás és a veleszületett szívbetegségek összefüggésének alapvető mechanizmusai még bizonytalanok, ami miatt további kutatások indokoltak. Noha elemzésünk korlátozott – például nem meghatározottak a pontos mennyiségek és az alkoholfajták -, az eddigi vizsgálatok mindenképpen óvatosságra intenek: a családot tervező férfiak és nők számára ajánlott az alkoholfogyasztás teljes kerülése.”

(via)