Teherbeesés

Egészséges baba: hogyan tehetsz érte a legtöbbet?

Nagyon sokat tehetsz azért, hogy a babád megfelelően fejlődjön. Minden, amit eszel, iszol, vagy amilyen életmódot élsz, hatással van rád, és a magzat fejlődésére is.
2023. Március 08.
Fotó: Getty Images
Fotó: Getty Images

Másállapot. Nem betegséget jelent, a kifejezés inkább arra hívja fel a figyelmet, hogy a várandósság egyfajta tudatosságot és nagyobb odafigyelést igényel. Bár a terhesség természetes dolog, minden, ami történik velünk és körülöttünk, hatással lehet a magzat fejlődésére. Lássuk, mi mindent tehetünk azért, hogy a lehető legjobb alapokkal induljon a kisbabánk élete!

MÁR A VÁRANDÓSSÁG ELŐTT

Ha még csak tervezitek a gyerekvállalást, már akkor is sok mindent tehetsz a teherbe esés előtt azért, hogy a babád megfelelően fejlődjön. A tudatos babatervezés előtt 2-3 hónappal gondolj a következőkre.

Nagyon fontos a táplálkozás: ha eddig rohanós életet éltél, most lassíts kicsit, és kezdj el arra figyelni, hogy egészségesen táplálkozz. Válogasd meg az alapanyagokat, törekedj a szezonális élelmiszerek vásárlására, kerüld a túl cukros, adalékanyagokkal, ízfokozókkal feljavított ételeket! A kiegyensúlyozott táplálkozás azt jelenti, hogy sok zöldséget, gyümölcsöt, tejterméket, teljes kiőrlésű gabonát, rostot, sovány húst fogyasztasz. A minőség mellett a mennyiség is fontos: naponta többször, négy-öt alkalommal, ugyanakkor egyszerre inkább kisebb adagokat egyél. Mindez azért fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint (például folsavat, B1-, B2-, B3-, B6, C-vitamint, D-vitamint) vasat, omega-3 zsírsavat és ásványi anyagokat (például kalciumot, magnéziumot, cinket) vigyél be a szervezetedbe.

Ha rendszeresen mozogsz, akkor bátran folytasd! Ha azonban eddig nem sportoltál, főként ülőmunkát végzel, akkor kezdj el hetente három-négy alkalommal mozogni – szinte mindegy is, hogy mit, csak élvezd! Amellett, hogy segít kordában tartani a plusz kilókat és fitten tart, legalább ennyire fontos hozadéka a sportolásnak, hogy segítségével a stressz hatásait csökkentheted. A teherbe esés előtt és a terhesség alatt is kiemelt szerepe van a stressznek, mert rád és a babára is hatással van. Tartós stresszhelyzet esetén a vérben megnő az adrenalin- és kortizol-szint, ami befolyásolja az immunrendszer működését. Ezért, ha úgy érzed, a mozgás ugyan segít, de a feszültségek mélyebben gyökereznek, épp itt van az ideje annak, hogy rendszeresen meditálj, relaxálj, jógázz vagy ha szükséges, fordulj szakemberhez! A lelkeddel is törődj!

Az egészséges táplálkozás és a mozgás mellett muszáj megemlítenünk azokat a káros szokásokat, amiket jó, ha abbahagysz, ha babát szeretnél. Ide tartozik a mértéktelen alkohol- és kávéfogyasztás: kis mennyiségben egyik sem káros, de ha nagyfogyasztó vagy, csökkentsd a mennyiséget!  A cigit természetesen teljesen el kell hagynod, továbbá semmilyen drogot sem fogyaszthatsz, persze a leendő kismamák többségét ez szerencsére nem is érinti. A dohányzás nemcsak aktív, hanem passzív szempontból is ártalmas, így ha a párod dohányzik, itt az alkalom, hogy felhagyjon ezzel a káros szenvedéllyel.

GONDOSKODÁS A TEHERBE ESÉS UTÁN

Ha a tervezett és várt baba megfogant, akkor is kövesd a fentebb részletezett, táplálkozásra és sportolásra vonatkozó ajánlásokat, ám van néhány dolog, amire ezeken kívül is érdemes figyelned.

JÁRJ TERHESGONDOZÁSRA!

Az egyik legegyszerűbb módja, hogy megbizonyosodj arról, hogy a babáddal minden rendben van, ha rendszeresen eljársz terhesgondozásra. A gondozás során rendszeresen ellenőrzik a baba fejlődését és a Te állapotodat is. A folyamatos monitorozás fontos és megnyugtató. A laborvizsgálatok (vér, vizelet) mellett, ultrahang  vizsgálatokat is végeznek, amelynek segítségével a fejlődési rendellenességeket igyekeznek kizárni, pontosítják a terhesség korát, valamint genetikai betegségekre jellemző markereket is keresnek. A védőnői látogatások pedig remek alkalmak arra is, hogy kérdéseket tegyél fel a babagondozásról, a szoptatásról. Egyébként biztatunk is erre: kérdezz bátran, ha bármilyen kétséged merül fel!

SZEDJ TERHESVITAMINT!

Bár nagyon sokat tehetsz a babádért azzal is, ha kiegyensúlyozottan, egészségesen táplálkozol, a várandósság alatt megnövekedett tápanyag- és vitaminigény nem mindig fedezhető csupán a bevitt élelmiszerekkel. A legfontosabbak, amelyek bevitelére érdemes külön odafigyelned:

FOLSAV (FOLÁT)

Más néven B9-vitamin. A folát a terhesség alatt részt vesz az anyai szövetek növekedésében, hozzájárul a normál vérképződéshez és szerepet játszik a sejtosztódásban.1 Az alacsony anyai folátszint a magzat velőcső-záródási rendellenesség kialakulásának a kockázati tényezője.2 Fogamzóképes korú nőknél a jótékony hatás napi 400 µg, a fogamzást megelőzően legalább egy hónapig és a fogamzást követően három hónapig folytatott kiegészítő folsavbevitellel érhető el.2

D-VITAMIN

Az egyetlen vitamin, amelyet szervezetünk képes előállítani, azonban mennyisége jelentősen függ a bőrünket érő napfény mértékétől. Szerepet játszik a sejtosztódásban, hozzájárul az egészséges csontozat és a vér normál kalciumszintjének fenntartásához, valamint az immunrendszer normál működéséhez.1

VAS

A vas a vérképzés, a keringés és számos enzim megfelelő működése szempontjából kiemelt fontosságú. A vas hozzájárul a normál vörösvérsejt- és hemoglobin-képződéshez, az immunrendszer normál működéséhez, részt vesz a normál oxigénszállításban és szerepet játszik a sejtosztódásban.1 Terhesség alatt a vasigény a kétszeresére nő, ezért már a babatervezés időszakában el kell kezdeni a vasraktárak feltöltését, hogy elkerüljük a vashiányos vérszegénység kialakulását.

JÓD

A várandósság alatti fokozott jódürítés miatt és mert hazánk jódhiányos terület, kiegészítő jódbevitel szükséges. A jód hozzájárul a pajzsmirigyhormon normál termelődéséhez és működéséhez1, ezért is nagyon lényeges a jódbevitel. Ugyanis a magzati pajzsmirigy fejlődéséig és hormontermeléséig a magzati idegrendszer fejlődése az anyai pajzsmirigyhormontól függő folyamat.3

A várandósvitamin szedése kiegészíti a várandósság alatt megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükségletet. Érdemes a baba megszületése után is folytatni a szedését, egészen a szoptatás végéig, hogy ne csak a terhesség alatt, hanem utána is hozzájárulhass a baba megfelelő fejlődéséhez és gyarapodásához.

A Gravida Optima olyan komplex várandósvitamin, amely nélkülözhetetlen ásványi anyagokat, vitaminokat és omega-3 zsírsavakat tartalmaz. Az étrend-kiegészítőt már a babatervezés időszakában érdemes elkezdeni, folyamatos szedése ajánlott a várandósság alatt, egészen a szoptatás végéig, a megnövekedett tápanyagigény kiegészítésére. A várandósvitamin többek között folsavat és metilfolátot, D-vitamint, vasat és cinket is tartalmaz. Laktóz- és gluténmentes, cukorbetegek is fogyaszthatják. (X)

Forrás: 1. 432/2012/EU rendelete, 2. 1924/2006/EK rendelet, 3. Prof. Dr. Szilágyi András: A női infertilitás endokrinológiai vonatkozásai 2017.

Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a kiegyensúlyozott vegyes étrendet és az egészséges életmódot. A készítmény nem szolgál betegség kezelésére, gyógyítására. Az ajánlott napi fogyasztási mennyiséget ne lépje túl! Gyermek elől elzárva tartandó!

Document ID: KEDP/DAE2L6, Lezárás dátuma: 2023.03.07